China vergroot belang in Cathay Pacific Airways

De staatsluchtvaartmaatschappij van China (China National Aviation Corporation) en de in Hongkong gevestigde toeristische organisatie van de volksrepubliek (China Travel Service Holdings) hebben een belang gekocht in de luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific Airways.

De Chinezen hebben op fifty-fifty basis samen van de Hong Kong and Shanghai Banking Corporation (HKSB) het belang van 10 procent (143.413.826 aandelen) gekocht voor de prijs van 11,80 Hongkong dollar per aandeel. De koopsom komt daarmee op 3,39 miljard Hongkong dollar (725 miljoen gulden). Cathay Pacific Airways wordt beschouwd als de nationale luchtlijn van Hongkong. De meerderheid van Cathay Pacific Airways is in handen van het Britse concern Swire.

De transactie zal per 21 juli worden afgerond en brengt bijna een kwart van Cathay Pacific Airways in handen van Chinese (staats)ondernemingen. In juni verwierf Citic Pacific Ltd, een onderdeel van China International Trust and Investment Corporation (CITIC) 12,5 procent van de uitstaande aandelen in Cathay Pacific. Onder CITIC vallen veel van de buitenlandse investeringen van de volksrepubliek. De Britse kroonkolonie Hongkong gaat in 1997 over in het bezit van China.

HKSB verwierf in 1971 een belang van 30 procent in Cathay Pacific Airways dat in 1986 door beursintroductie van de aandelen werd verminderd tot 23 procent en later tot tien procent.

De bekendmaking leidde op de beurs van Hongkong tot hogere noteringen voor de aandelen van zowel HKSB (plus 3 naar 52) en Cathay Pacific (plus 70 cent naar 12,60).