Boring naar gifvaten Coupépolder

ALPHEN AAN DEN RIJN, 14 JULI. In de Coupépolder te Alphen aan den Rijn zijn vanmorgen om zeven uur proefboringen begonnen naar twee zeecontainers waarin zich volgens geruchten gifgas voor chemische oorlogsvoering bevindt. Rond het middaguur was er nog niets gevonden. Voor het geval er giftige stoffen zouden ontsnappen zijn diverse veiligheidsmaatregelen genomen. In een straal van 250 meter rond de boorlocatie is de voormalige stortplaats, tegenwoordig een golfterrein, afgezet, terwijl brandweer en ambulancedienst zich in de buurt hebben opgesteld.

Het werk wordt in opdracht van de provincie Zuid-Holland uitgevoerd door het ingenieursbureau IWACO met specialistische steun van TNO. Als de laadkisten te voorschijn komen, zal er volgens de plannen een gat van enkele centimers in worden geboord. Met een videocamera bekijkt men dan wat er in zit. Mogelijk wordt het materiaal aan Justitie ter beschikking gesteld als bijvoorbeeld namen van bedrijven op de vaten zichtbaar zijn.

De containers zouden op ettelijke meters diepte in de bodem liggen, onderaan een kunstmatige heuvel, waar het golfterrein grenst aan de Kromme Aar. Deze plek is naar voren gekomen in een proces-verbaal van oktober 1988, toen een regionaal rechercheteam materiaal verzamelde in de strafzaak tegen afvaltransporteur Kemp uit Hazerswoude.

In dat schriftelijke stuk doet de Alphenaar H. Heemskerk verslag van zijn bevindingen in de vroege zomer van 1980. Hij zag hoe een dieplader twee gesloten containers van elk twee bij vier meter aanvoerde, waarop draglines ze in een put lieten zakken.