Ajax gelooft heilig in de eigen kweek

AMSTERDAM, 14 JULI. Ajax zoekt de vervanging van de naar Italië vertrokken routiniers John van 't Schip en Aron Winter zoals gewoonlijk binnen de eigen club. De opleiding staat daarvoor garant, is de mening van de leiders van de Amsterdamse club.

Ajax presenteerde zich gisteren voor het nieuwe seizoen met slechts één nieuwe aankoop. Marc Overmars, overgekomen van Willem II, moet de concurrenten voor de linker- en rechtervleugel op scherp zetten.

De winnaar van de UEFA Cup incasseerde miljoenen voor Winter en Van 't Schip. Investeren is deed de nummer twee van de eredivisie nauwelijks. Alleen Overmars kwam voor twee miljoen over, maar is volgens Van Gaal niet direct ingekocht om op het hoogste niveau te presteren. “Het wegvallen van de routine van Winter en Van 't Schip is niet in een jaar op te lossen, wel hun kwaliteit. Overmars krijgt een jaar om te wennen. Hij moet worden opgeleid. Voor de posities van de twee vertrokken spelers hebben we Petersen, Vink en Alflen achter de hand. Ze hebben in het verleden al aangegeven goed te kunnen functioneren”, aldus de coach, die naar het trainingskamp in Doorwerth ook nog zes jeugdspelers meeneemt. Ook de Finse international Jari Litmanen is van de partij. Hij traint op proef mee. Mocht hij bevallen, dan is Ajax van plan met zijn club Myllekosken te praten over een transfer.

In de selectie bevindt zich ook nog Ron Willems. De aanvaller leeft echter in onmin met de clubleiding. Willems heeft een arbitragezaak aangespannen om zijn verlaagde aanbieding aan te vechten. Willems meent dat hij niet in staat is gesteld een nieuwe werkgever te zoeken. De commissie stuurde beide partijen gisteravond naar huis met de opdracht in de komende dagen alsnog naar een oplossing te zoeken. Komt die er niet, dan zal de commissie nog voor het weekeinde schriftelijk uitspraak doen.

Voorzitter Van Praag sprak tegen dat er bij Ajax sprake zou zijn geweest van een leegloop. “Van de twintig contractspelers zijn er twee vertrokken. Dat is tien procent. Dan kun je niet spreken van een leegloop.”