Zwakke dollar zet beurs onder druk

AMSTERDAM, 13 JULI. De zwakke dollar speelde de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen parten. De aandelenkoersen op het Damrak gingen bij kleine omzetten over een breed front omlaag. De EOE-index verloor ruim een half procent.

AMSTERDAM De waarde van de Amerikaanse munt zakte vanmorgen naar een waarde van 1,67 gulden. De fondsen op de Amsterdamse beurs zijn in totaal voor ruim een derde van hun inkomsten afhankelijk van de Amerikaanse munt. Van de internationals leverde KLM vier dubbeltjes in op 32,80 gulden. Akzo liet 1,10 gulden liggen op 144,70 gulden. Koninklijke Olie verloor een gulden op 149,70 gulden en Unilever zakte negen dubbeltjes in waarde tot 185,90 gulden.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vanmorgen lager. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 2.490,8 punten, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 6,3 punten.

FRANKFURT De berichten dat de Bundesbank tijdens haar vergadering donderdag een verkrapping van de geldmarktpolitiek zal aankondigen, legde vandaag zware druk op de stemming op de Duitse beurs. Het Dax-30-koersgemiddelde stond omstreeks het middaguur op een verlies van 18,25 punten.

TOKIO Voor het eerst sinds een maand tijd is de effectenbeurs van Tokio vandaag met de Nikkei-index boven de puntengrens van 17.000 uitgekomen. De oorzaak daarvoor lag in arbitrage-aankopen, speculatieve kooplust van handelaren en baissedekkingen voor termijntransacties op de Nikkei-index. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot met 418 punten hoger op 17.201,73, een winst van 2,5 procent. De omzet was bescheiden en omvatte 180 miljoen aandelen vergeleken met 310 miljoen vrijdag.