WK-brons van Osinga verrassende schermprijs

HAVANA, 13 JULI. Schermster Pernette Osinga heeft bij het wereldkampioenschap degenschermen in Havana de bronzen medaille veroverd. De laatste keer dat een lid van de Nederlandse schermbond, momenteel nog geen 2500 in getal, een dergelijke prestatie leverde bij een individueel titeltoernooi was in 1929. Daarna stond alleen de nationale sabelequipe nog een keer op het erepodium, derde in '38.

Dat KNAS-voorzitter Bert van der Flier, op Cuba aanwezig als technisch gedelegeerde van de wereldschermbond, een fles champagne had meegesleept, getuigde van een vooruitziende blik. Ook al had Osinga in het verleden vaker laten merken tot de kanshebsters te mogen worden gerekend. In 1989 won ze bijvoorbeeld het A-toernooi in St. Maur, in 1990 veroverde ze de Masterstitel en in 1991 werd ze eerste bij de Copa do Brasil en derde in de Europese titelstrijd.

Het brons in Havana kwam niettemin onverwacht. De 25-jarige inwoonster van Voorburg besloot vorig jaar namelijk de degen in te ruilen voor een floret en onder leiding van de Zoetermeerse matre Kasper Kardolus een poging te wagen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. In Barcelona is voor vrouwen alleen floretschermen een olympisch onderdeel. Osinga zag, ondanks de trainingsijver, echter al snel het zinloze van deze omschakeling in. Zij richtte zich weer volledig op degen. Met opmerkelijk resultaat.

De juriste, die 20 uur per week aan de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoek doet naar de rechtspositie van topsporters, kon in Havana pas in de halve finales worden gestuit door titelverdedigster Mariana Horvath. De Hongaarse, die vorig jaar voor eigen publiek in Budapest ook al de beste was, versloeg Osinga in drie games: 5-2,4-6, 5-1. Horvath rekende vervolgens in de eindstrijd af met Sophie Moressée. De Francaise bracht begin dit jaar in de Nieuwe Kerk aan het Spui in Den Haag het sfeervolle toernooi om de Neêrland Trophee op haar naam. Bij dat evenement slaagde Osinga er niet in zich bij de laatste acht te scharen.

Toen kon ze de teleurstelling nog verbergen achter het uitstapje naar de olympische floret. In Havana bewees ze dat de degen haar toch echt beter in de hand ligt. In de directe eliminatie (laatste 64) won Osinga achtereenvolgens van de Amerikaanse Margot Miller, de Engelse Charlotte Read, de Duitse Dagmar Ophardt, de Hongaarse Marina Varkony en de Italiaanse Laura Chiesa.

De Arnhemse studente Nicolette Tiedink haalde het tableau niet. Ze werd 65ste.