Winst Oranje meevaller voor organisatie

HAARLEM, 13 JULI. Voor de start van de zestiende editie van de Haarlemse Honkbalweek had Jan Dick Leurs gezegd dat resultaat niet heilig voor hem was. Maar toen gisteren Australië met 10-4 werd verslagen was de bondscoach van de Nederlandse honkbalploeg maar wat opgelucht. “Ik ben blij voor het team, want dit resultaat was hard nodig. We zijn bezig een eenheid te smeden en dat gaat nu een beetje lukken”, betoogde hij.

Leurs is realist genoeg om te beseffen dat de winst op Australië een grote meevaller is. Voor hem en de organisatoren in Haarlem. Het is alweer veertien jaar geleden dat de Nederlandse ploeg lukte de Australiërs te verslaan. Dat was ook tijdens een Haarlemse Honkbalweek. Toen werd, eveneens voor de eerste en enige keer, ook Japan verslagen. Maar zaterdag verpletterde dat team, nota bene met een tweede keus, de Nederlanders met 10-0 in zes en halve innings.

Het organisatiecomité kreeg het direct al Spaans benauwd, want Nederland geldt toch als de grote kastrekker. De winst op Australië is dan ook een opsteker. Te meer omdat in de Australische dug-out de Amerikaan Jim Stoeckel zit, de voorganger van Leurs bij de nationale ploeg. Door het verliezen vorig jaar van het Europees kampioenschap liep Nederland kwalificatie voor de Olympische Spelen in Barcelona mis. Stoeckel trok daaruit zijn consequenties en diende zijn ontslag in.

De assistent-coach bij de Australische ploeg probeerde op zijn beurt het verlies tegen Nederland en het pak slaag op zaterdag met 15-2 van Porto Rico te bagatelliseren. “Voor Australië loopt het seizoen van november tot februari”, zei hij. “De spelers hebben dus nu al ruim vier maanden niet gespeeld. Wij hebben ons op Haarlem kunnen voorbereiden via wedstrijden tegen Spanje, Frankrijk en België. Geen echt sterke tegenstanders dus. Veel spelers van ons zitten bovendien op dit moment in de Amerikaanse prof-competitie.” Net als Nederland heeft ook Australië zich niet voor de Olympische Spelen geplaatst. Australië werd tijdens zijn kwalificatietoernooi slechts vierde, achter Japan, Taiwan en Korea.

Gezien de krachtsverhoudingen in Haarlem is het ook de vraag wat Australië en Nederland te zoeken zouden hebben in Barcelona. De enige Olympische deelnemer, die in het Pim Mulierstadion aantreedt, is de ploeg van Porto Rico. Een ijzersterk team, dat met kop en schouders boven een aantal ploegen uitsteekt. Ook het tweede team van Japan is zeer dominant in Haarlem. Dat geeft al een indicatie hoe sterk de olympische ploeg van de Japanners wel moet zijn. Japan, Porto Rico en de Sullivans zullen in Haarlem om de hoogste eer gaan strijden.

Vice-wereldkampioen Nicaragua, dat zich ook niet voor de Spelen wist te kwalificeren, zal misschien voor de nodige verrassingen kunnen zorgen. Dit land levert jaarlijks een groot aantal spelers voor de Amerikaanse profcompetitie. De bekendste is Dennis Martinez, die in 1972 ook in Haarlem speelde. Hij komt nu uit voor de Montreal Expo's op dit moment en wordt tot de absolute toppers gerekend.

Voor Nederland zal in Haarlem slechts een troostprijs zijn weggelegd. Coach Jan Dick Leurs treurt daar niet om. “De spelers moeten het weer fijn vinden om in Oranje te spelen”, betoogde hij. “We moeten voorlopig eerst het vertrouwen bij veel mensen terugwinnen, goede resultaten neerzetten. Pas dan gaan we kijken naar de toekomst. Samen met de clubs en iedereen die wil dat we over vier jaar wel op de Olympische Spelen staan. En als iedereen dat wil, dan komen we daar ook.”

    • Joop Köhler