Winnares in Geesteren mag een honkbalpet op

GEESTEREN, 13 JULI. Met een honkbalpet op reed de Zwitserse amazone Lesley McNaught-Mändli tijdens het CSI Geesteren naar de zege van de Grote Prijs van Twente. Zij had speciale toestemming van de jury gekregen om dit hoofddeksel te dragen en niet de voorgeschreven cap. Twee weken geleden kreeg McNaught-Mändli na afloop van CHampion Arnhem bij het uitladen van haar paarden de laadklep van de trailer op het hoofd. Een forse hoofdwond die met acht hechtingen werd dichtgemaakt was het gevolg.

Als laatste starter in de barrage met verder de Braziliaan Vinicius da Motta (acht strafpunten) en de plaatselijke favoriet Jos Lansink (vier) als deelnemers hoefde Lesley McNaught bij een foutloze rit niet echt meer op haar tijd te letten. Het ging haar goed af, al bezwoer ze na afloop liever de voor haar 12-jarige Panok Pirol meest geschikte taktiek te hebben gekozen. “Hij is snel en toch heel voorzichtig”, zei de Zwitserse na afloop. “Nu moest ik hem echt in bedwang houden, maar gelukkig liep het goed af.” Lansink miste door een knullig foutje op de tweede hindernis in de extra omloop zijn 25ste zege in een Grote Prijs.

Lansink begon in 1988 op Erve Maathuis zijn inmiddels glanzende carrière door met Felix voor het eerst een Grand Prix op zijn naam te schrijven. Het leverde hem een startbewijs op voor de Olympische Spelen van Seoul, waar hij met onder meer Jan Tops de gedeelde zevende plaats bereikte. Over ruim twee weken in Barcelona is Lansink met het Belgische springwonder Egano één van de grote favorieten voor het Olympisch goud. In Geesteren reed hij met zijn andere troefpaard, Libero H.

Behalve individueel kan Nederland mogelijk in Spanje ook als land een greep naar eremetaal doen. Veel hangt daarbij af van de fitheid van Top Gun, de 10-jarige zwarte ruin van Jan Tops, die na maandenlang sukkelen met opgerekte kniebanden in Geesteren zijn terugkeer op internationaal niveau beleefde. Het beste paard van stal Tops is voor bondscoach Hans Horn een onmisbare schakel in de jacht naar een teammedaille.

Top Gun sprong, zij het in de "lichte toer', als de beste en leverde drie foutloze rondjes af in Geesteren. Tops en Horn mikken erop dat het dier zich goed houdt in Spanje. Na de Spelen zal de ruin eenzelfde operatie ondergaan als Egano van Lansink enkele maanden geleden.