TOURNEDOS MET TAPENADE, PEULTJES EN COURGETTE

Tapenade bestaat voor 97 procent uit olijven, en voor het laatste, maar beslissende, tikkeltje uit kappertjes, ansjovis, Provencaalse kruiden en een smeug scheutje olijfolie. Dit alles gepureerd tot een smakelijke, groene of zwarte pasta. Voor een moeiteloos te bereiden, zomers etentje voor 4 personen:

4 tournedos

ongeveer 40 gram tapenade verte

1 courgette (300-350 gram)

200 gram peultjes

1 bosuitje

40 gram boter

1-2 eetlepels gehakte peterselie

zout, peper

Laat de tournedos buiten de koelkast op temperatuur komen terwijl u de groenten klaarmaakt. Verwijder het steeltje van de courgette en snijd de groente in repen en vervolgens in stukjes van zo'n 2 centimeter lang. Haal de peultjes af en snipper het bosuitje met groen en al. Smelt de helft van de boter en fruit daarin de snippers ui een minuutje. Voeg de rest van de groenten toe en roerbak alles 3 minuten op halfhoog vuur zonder dat de groenten verkleuren. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de groenten in 5-7 minuten beetgaar worden. Maal peper over de tournedos. Verhit de rest van de boter in een koekepan en bak daarin de biefstukjes 1-2 minuten per kant. Strijk na het omdraaien van het vlees een laag tapenade over de kant die het eerst gebakken is. Breng de groenten op smaak met zout, peper en peterselie en serveer alles direct. Tips voor wie meer wenst: gebakken aardappelen, tagliatelle en/of een tomatensalade.

    • Annelène van Eijndhoven