Spanning laait weer op om tempel in India

NEW DELHI, 13 JULI. Terwijl de spanningen tussen moslims en hindoes in het noorden van India weer oplopen wegens de omstreden bouw van een hindoetempel bij Ayodhya, worden er vandaag verkiezingen gehouden voor het Indiase presidentschap.

Nadat hindoes donderdag een begin hadden gemaakt met de bouw van een tempel op de plaats van een islamitisch heiligdom, kwam het vrijdag al tot een verhit debat in het parlement in New Delhi. Woordvoerders van de linkse oppositie eisten dat de regering de bouw van de hindoe-tempel onmiddellijk zou laten staken. De rechtse Bharatiya Janata Partij (BJP) daarentegen, die de macht in handen heeft in de deelstaat Uttar Pradesh waarin Ayodhya ligt, drukte de regering juist op het hart niets te ondernemen. Sinds de tempelkwestie twee jaar geleden begon, zijn er al zeker duizend mensen om het leven gekomen bij ongeregeldheden in verband hiermee.

Ook vandaag bleef de toestand gespannen. De kwestie kwam opnieuw aan de orde in het parlement. De oppositie eiste tevergeefs een verklaring van de regering over de zaak, waarna de zitting voortijdig werd verdaagd.

Gisteren bracht minister van binnenlandse zaken S.B. Chavan een bezoek aan Ayodhya. Daarbij oefende hij kritiek uit op de BJP-regering in de deelstaat omdat die de veiligheid van de burgers onvoldoende zou garanderen. Maar hij deed geen toezeggingen aan de moslims omtrent een eventuele interventie van de regering in New Delhi. Eerst dient volgens hem het Hooggerechtshof zich over de tempelkwestie uit te spreken.

De huidige vice-president, Shankar Dayal Sharma, zal naar verwachting het nieuwe Indiase staatshoofd worden als opvolger van de thans 80-jarige Ramaswamy Venkataraman. Sharma zelf is overigens ook al 74 jaar. Het gaat niet om landelijke verkiezingen, de keuze zal worden bepaald door enkele duizenden afgevaardigden in de deelstaatparlementen en in de nationale volksvertegenwoordiging. Het Indiase presidentschap is vooral een post van symbolische betekenis, maar in tijden van crisis kan de president soms een belangrijke rol vervullen als man boven de partijen. De uitslag zal naar verwachting pas donderdag bekend worden gemaakt. (AP, AFP, Reuter)