Scheuren in Veronese's doek hersteld

PARIJS, 13 JULI. De beschadigingen die het schilderij Bruiloft te Kana van Paolo Veronese op 3 juni in het Louvre opliep, zijn hersteld en zullen “geen sporen achterlaten”. Dat heeft het Parijse museum verklaard tegenover het Franse persbureau AFP. Het monumentale schilderij, een van de beroemdste schilderijen van de Italiaanse Renaissance, meet 6,77 meter bij 9,94 meter en weegt 1600 kilo. Het viel tijdens restauratiewerkzaamheden op de grond toen werklieden het probeerden op te hijsen.

Twee metalen buizen van de installatie die daarbij werd gebruikt, sloegen door het doek, dat aan de rechterzijde drie scheuren van circa een meter lengte opliep. Het doek, dat als het grootste meesterwerk van de zestiende-eeuwse schilder wordt beschouwd, liep op twee andere plaatsen minder ernstige beschadigingen op.

De restauratie van het doek, dat ooit door Napoleon als oorlogsbuit uit Venetië werd meegenomen, zal eind augustus zijn voltooid. Enkele dagen voor het ongeluk werd het schilderij door een flinke hoeveelheid water getroffen - na een storm met hevige regen lekte een installatie in de restauratieafdeling van het museum. Het Louvre begon drie jaar geleden aan de restauratie van Bruiloft te Kana, dat een van de wanden bedekt van de zaal waar ook Da Vinci's Mona Lisa hangt. Het doek zou “te somber” zijn geworden door de dikke lagen vuil en vergeeld vernis waarmee het was bedekt. In november zal Bruiloft te Kana in het Louvre te zien zijn op een grote Veronese-tentoonstelling.