Ross Perot vergaloppeert zich voor zwart gehoor

NASHVILLE, 13 JULI. De Amerikaanse miljardair Ross Perot, die vermoedelijk als onafhankelijke kandidaat zal meedoen aan de presidentsverkiezingen, heeft zaterdag in een rede voor zwarte kiezers in Nashville in de staat Tennessee zijn kansen geen goed gedaan door enkele onhandige opmerkingen.

Sprekend over de economische problemen in de VS merkte hij op: “Ik hoef jullie niet te vertellen wie er het eerst wordt geraakt als dit soort dingen gebeuren, of wel? Jullie. Jullie mensen. Ik weet dat en jullie weten dat.”. Daarop schreeuwde een van de aanwezigen op de bijeenkomst, die was georganiseerd door de Nationale Vereniging voor de Bevordering van de belangen van Gekleurde Mensen (NAACP): “Verbeter dat: het moet zijn "onze mensen' ”. Tijdens zijn optreden bezigde Perot deze uitdrukking echter nog enkele malen.

Perot haastte zich later te verklaren dat zijn opmerking, die de indruk wekte dat hij de zwarten als een speciale categorie mensen beschouwde die buiten de gewone gemeenschap staat, niet beledigend bedoeld was. “Het is nooit bij me opgekomen dat ze beledigd zouden zijn en als ik wie dan ook beledigd heb dan verontschuldig ik me daar zeker voor”, aldus Perot. (AP, Reuter)