Paus opgenomen in ziekenhuis wegens problemen ingewanden

ROME, 13 JULI. Paus Johannes Paulus II is gisteravond onverwachts opgenomen in een ziekenhuis in Rome wegens problemen met zijn ingewanden. Vanmorgen zijn de eerste medische onderzoeken gedaan; het is nog onzeker of hij moet worden geopereerd.

De 72-jarige paus kondigde het nieuws van zijn ziekenhuisopname zelf aan. “Ik wil u iets toevertrouwen”, zei hij 's middags in zijn wekelijkse boodschap na het Angelus-gebed. “Vanavond ga ik naar het Gemelli-ziekenhuis om enkele diagnostische tests te ondergaan. Ik vraag om uw gebeden.”

In een korte verklaring direct daarna zei de pauselijke woordvoerder Joaquin Navarro Valls, zelf een arts, dat de paus zijn vakantie zou moeten verschuiven. De paus zou woensdag voor tien dagen naar de bergen vertrekken. Navarro Valls zei dat het uitstel een kwestie van “dagen, geen weken” zou zijn. Hij suggereerde dat de gezondheidsproblemen eind vorige week zijn opgekomen. Hij omschreef ze als “een storing van de ingewanden”.

Hoewel het Vaticaan geen precieze mededelingen heeft gedaan over de aard van de problemen, staan ze mogelijk in verband met de wonden die de paus heeft opgelopen bij de aanslag die de Turk Mehmet Ali Agca in mei 1981 op hem pleegde. De paus is toen in twee maanden tijd twee keer geopereerd, waarbij een stuk van zijn darm is verwijderd.

Johannes Paulus II ligt in dezelfde kamer waar hij elf jaar geleden is verzorgd, en zal worden onderzocht en zo nodig geopereerd onder leiding van dezelfde chirurg, Francesco Crucitti. De grote overdekte zuilengang van het Gemelli-ziekenhuis, onderdeel van de katholieke universiteit van het Heilig Hart, is gisteren grondig schoongemaakt en met planten versierd ter gelegenheid van de komst van de paus.

Johannes Paulus II is de eerste paus uit de geschiedenis die zich in een ziekenhuis buiten het Vaticaan laat behandelen. De opname komt na eerdere onderzoeken, waaronder een röntgenfoto, in het Vaticaan. De paus, een harde werker die maar een paar uur per nacht slaapt en een uitputtende dagindeling aanhoudt, heeft de afgelopen maanden vaker tekenen van vermoeidheid vertoond, maar volgens medewerkers was dat de normale vermoeidheid van een man van zijn leeftijd.

    • Marc Leijendekker