Overname Britse Rolls-Royce door BMW weer in beeld

De berichten over een op handen zijnde overname van de prestigieuze Britse automobielfabriek Rolls-Royce door het Duitse automobielconcern BMW blijven aanhouden.

Nadat in december vorig jaar de eerste berichten hierover in de Britse pers verschenen, meldde de Britse zondagkrant Sunday Times gisteren dat de topman de BMW in een interview heeft medegedeeld dat er inderdaadonderhandelingen gaande zijn. De Britse krant haalt BMW directievoorzitter Eberhard von Kuenheim aan, die heeft verklaard dat de overname kan doorgaan “only if the price was right”. De BMW topman zei voorts dat de transactie niet alleen afhangt van het bedrag dat nu op tafel moet komen maar mede afhankelijk is van de omvang van de benodigde investeringen in de R-R fabriek in het Britse Crewe. Volgens de Sunday Times zal Vickers, een Brits industrieel conglomeraat dat eigenaar is van Rolls-Royce, op korte termijn een besluit nemen over de toekomst van de divisie luxe auto's. Hiertoe behoort niet alleen het wereldberoemde merk Rolls-Royce maar ook het bekende automerk Bentley. Dit jaar zal de luxeauto divisie van Vickers naar verwachting tegen de 20 miljoen pond verlies lijden (65 miljoen gulden). Vorig jaar ontkenden zowel BMW als Vickers de berichten over belangstelling van BMW voor R-R. Zo meldde de Britse pers in december dat behalve BMW ook Fiat, Toyota en General Motors als mogelijke kandidaten voor de overneming van Rolls-Royce. Analisten schatten de waarde van Rolls-Royce op ongeveer 250 tot 350 miljoen pond (825 tot 1150 miljoen gulden).