Oppositie boekt succes in Chihuahua

MORELIA, 13 JULI. In de Mexicaanse deelstaat Chihuahua heeft de rechtse oppositionele Nationale Actiepartij (PAN) de overwinning opgeëist in de gisteren gehouden verkiezingen voor een gouverneur en lokale afgevaardigden. In de staat Michoacán heeft de regerende Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) een duidelijke overwinning behaald op de oppositie van links en rechts.

Uit een projectie van de uitslagen in Chihuahua blijkt dat de PAN 49 procent van de stemmen in de wacht heeft weten te slepen, terwijl de PRI op 43 procent bleef steken. De linkse Revolutionaire Democratische Partij (PRD) speelde in deze noordelijke, aan de VS grenzende staat geen rol van betekenis. PAN-kandidaat Francisco Barrio - die naar eigen zeggen zes jaar geleden van een dergelijke overwinning werd beroofd door verkiezingsfraude van de PRI - eiste al een paar uur na het sluiten van de stembussen de zege op. Onduidelijk is nog hoe de regerende PRI het kennelijke verlies in Chihuahua opneemt.

In Michoacán bleek, nadat twintig procent van de stemmen was geteld, dat de in deze staat traditioneel sterke PRD duidelijk niet meer de favoriet van de kiezers is. De stemverhouding tussen PRI en PRD in Michoacán was 2:1. Hier speelde de PAN nauwelijks een rol. Een belangrijk element in de winst van de PRI hier is de kennelijke tevredenheid van de kiezers over president Salinas en diens programma van infrastructurele werken, Solidariteit. De PRD heeft de PRI er echter van beschuldigd te hebben geknoeid met kieslijsten en oproepkaarten.

De gewelddadigheden waarvoor algemeen werd gevreesd zijn tot nu toe uitgebleven. Over het algemeen verliep het stemmen gisteren correct, gemoedelijk en zonder noemenswaardige incidenten, aldus de kiesraden in beide staten. Het leger, dat eind vorige week met veel vertoon naar alle kiesdistricten van Michoacán was gezonden, vertoonde zich niet of nauwelijks.