Olympisch dorp

Kort na de opening door IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch en Barcelona's burgemeester Pasqual Maragall zijn de eerste 200 sporters van meer dan 14.000 in het olympisch dorp getrokken.

De 200 kwamen uit Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland, Griekenland, Turkije, Hongarije en Fiji. De eerste Nederlanders waren de zeilers onder aanvoering van assistent-chef de mission Hans Bertels.

Samaranch en Maragall knipten precies een week voor het begin van de Olympische Spelen een lint door van het “Poble Nou” genoemde dorp, waar het overgrote deel van de 15.200 deelnemers zullen slapen in kamers zonder airconditioning maar met de frisse lucht van de Middellandse Zee nabij.

Om dit treurige besef te verwerken, ging ik op een terrasje zitten bij het GrootHandelsgebouw (1953, Maaskant en Van Tijen) op het Stationsplein, met een, alleen door het mooie busstation van Rem Koolhaas aangenaam belemmerd uitzicht op het robuuste paradepaard van het Weena, het kantoorgebouw van de Nationale Nederlanden. Met 150 meter is dit het hoogste gebouw van ons land en het werd eind vorige maand geopend door prinses Margriet. De architect is ir. Abe Bonnema uit Hardegarijp wiens ontwerp door het verzekeringsconcern werd uitverkoren, nadat in 1986 aan vijf architecten een meervoudige opdracht was verleend. Naast Bonnema waren de deelnemers J. Coenen, Kraaijvanger Architecten, D. van Mourik, en W. Quist.