NK zwemmen

Terwijl de negen Olympia-gangers in Canet Plage aan hun laatste voorbereiding op Barcelona werken, heeft de rest van de nationale zwemploeg het bij de nationale zomerkampioenschappen massaal laten afweten.

Zorgen baarde vooral het afhaken van gerenommeerde clubtrainers, waarvoor vooralsnog geen gelijkwaardige vervangers gereed staan. PSV moet het doen zonder Titus Mennen en Rob Kennis. Het DWK van Van der Spoel nam afscheid van Rianne Smit. René Dekker verliet De IJsel. Zelfs de olympische begeleiders Kees Vervoorn (De Dolfijn) en Dora Demuth (VZC/Vahalis) houden het voor gezien. De een omdat in de zwemsport geen carrière kan worden gemaakt; de ander vanwege de bemoeienissen van ouders bij het eerste het beste succesje.

De 100 meter vrije slag kreeg in Ron Dekker een gelegenheidswinnaar. Erik Ran, de eigenlijke specialist op dit onderdeel, kwam pas voor het allerlaatste nummer; de estafette opdraven. Met een tussentijd van 51,6 seconden zorgde hij er zelfs voor dat zijn vereniging De Dolfijn op de hoogste trede van het platform plaatsnam.