Nederlands fregat naar Joegoslavië

DEN HAAG, 13 JULI. Het fregat Pieter Florisz met een 180-koppige bemanningen is op weg naar de Joegoslavische kustwateren. Het Nederlandse fregat is als onderdeel van de NAVO-eenheid Stanaformed (Standing Naval Force Mediterrenean) dit weekeinde uit Lissabon vertrokken op weg naar de Straat van Otranto. Oorspronkelijk zou de Pieter Florisz terugkeren naar Nederland. In september zou een ander fregat aan de NAVO-oefeningen in de Middellandse Zee deelnemen.

Deze week zal de Italiaanse marine beslissen welke schepen aan een operatie van de Westeuropese Unie voor de kust van Bosnië gaan deelnemen. Daarvoor zijn schepen beschikbaar gesteld door WEU-landen en Navo-landen nadat politieke besluiten daartoe vrijdag in Helsinki waren genomen. De WEU-eenheid moet toezien op het scheepvaartverkeer naar havens van het voormalige Joegoslavië en toezien of boycot-regels van de VN worden geschonden. Ook Nederlandse Orion vliegtuigen zullen aan de verkenningsmissie deelnemen vanaf de Amerikaanse basis Sigonella op Sicilië.

Defensie verwacht dat de Pieter Florisz een taak zal krijgen in de WEU-operatie. Wel zal dan op een bepaald moment de bemanning moeten worden afgelost omdat zij eind van de maand met verlof zou gaan. Op de Pieter Florisz varen tien dienstplichtigen mee. Voor de WEU-operatie, die slechts het volgen en registeren van schepen betreft, kunnen ook dienstplichtigen worden ingezet.