In Turks Koerdistan weer 34 doden

ANKARA, 13 JULI. Politiek geweld in verband met Koerdisch separatisme in het zuidoosten van Turkije heeft het afgelopen weekeinde zeker 34 mensen het leven gekost, aldus officiële Turkse bronnen. Voorts zijn 126 mensen gearresteerd, vermeende activisten van de marxistische Koerdische Arbeiderspartij.

De overgrote meerderheid van de slachtoffers werd gevormd door guerrillastrijders van de PKK, die werden gedood bij verschillende gewapende incidenten. Daarnaast werden drie Koerdische dorpswachters, die in dienst zijn van de regering, opgehangen gevonden. Volgens pamfletten die op hun kleren waren gespeld, waren ze door de PKK gestraft wegens hun samenwerking met de Turkse veiligheidsdiensten. Eveneens drie Koerden werden gedood bij een aanval op de minibus waarin ze zaten.

Deze maand zijn in het kader van de Koerdische afscheidingsstrijd al ongeveer 100 mensen gedood in een nieuwe golf van geweld. Sinds de PKK haar oorlog tegen het gezag in Ankara in 1984 begon zijn daarin meer dan 4.250 doden gevallen.

(Reuter, AFP)