Homburg gooit hitlijst parallelmarkt door elkaar

Er heerst een stevige vloek op de parallelmarkt. De markt waar kleine fondsen groot moeten worden, kampt al jaren met een verkeerd imago. En het vervelende is dat steeds wanneer een nieuw medicijn wordt aangedragen, bij de patient een nieuwe complicatie optreedt. De parallelmarkt verwordt zo langzamerhand tot oefenruimte voor dweilen met de kraan open.

Vanmorgen was het de beurt aan Homburg. De worstenfabrikant uit Cuijk vroeg vrijdag “wegens acute liquiditeitsproblemen” uitstel van betaling aan voor twee bedrijfsonderdelen, Homburg holding en Homburg Vleeswaren. Vandaag werd het fonds door het beursbestuur uit de officiële notering gehaald en naar het "strafbankje' gestuurd.

Homburg zet met de verwijdering van de parallemarkt een dikke streep door de plannen van de Amsterdamse beurs om de markt te promoten via een top-15. De fondsen waarin het meest wordt omgezet, krijgen vanaf aanstaande woensdag een apart plaatsje op deze hitlijst. Homburg had op basis van een gemiddelde dagomzet van ruim 100.000 stukken een plaatsje op die lijst verworven. Maar het vleeswarenconcern is nu met stip verwijderd. Het beursbestuur haastte zich vanmorgen een oplossing voor het probleem te vinden. Er zijn twee mogelijkheden. In het ene geval wordt nummer zestien in omzet alsnog aan de lijst toegevoegd, maar wie dat is wilde men vanmorgen nog niet zeggen. Een twee oplossing is met een top-14 door te gaan, iets wat in soortgelijke gevallen op de officiële markt wordt gedaan.

De koers van Homburg kelderde vanmorgen vijftien cent naar 19 cent, een koersval van ruim 44 procent. Daarmee is het aandeel één van de goedkoopste op het Damrak geworden. Maar ook hier gaat een simpel marktprincipe op: goedkoop is duurkoop.

    • Max Christern