Het zomeravondvoetbal-imago van de Intertoto; Trainer Han Berger had met SVV/Dordrecht'90 liever niet meegedaan aan vroege competitie

DORDRECHT, 13 JULI. Er zijn voetbalclubs die zich voorbereiden op het nieuwe seizoen en er zijn er die aan de Intertoto-competitie deelnemen. Zo kan men ietwat gechargeerd de impact van dit toernooi, waaraan deze zomer RKC en SVV/Dordrecht'90 namens Nederland meedoen, omschrijven. De goklustigen worden op hun wenken bediend maar winnen of verliezen speelt bij de Intertoto-deelnemers hoegenaamd geen enkele rol. Sommigen twijfelen zelfs over het nut van deze variant op de traditionele aanloop naar een nieuwe competitie.

De tweede helft van de wedstrijd tegen het Deense Aalborg BK was zaterdagavond amper vijf minuten oud toen de harde supporterskern van SVV/Dordrecht '90 een poging deed een wave te produceren. Maar het initiatief van het vijfentwintig man tellende groepje had weinig kans van slagen aangezien nog geen vijfhonderd toeschouwers, de eenheidsprijs van acht gulden voor een toegangskaartje ten spijt, de moeite hadden genomen de Intertoto-wedstrijd tussen hun club en Aalborg bij te wonen. “En dat terwijl het toch een echt Europa Cup 4-duel is”, grapte één van de toeschouwers.

De Intertoto-competitie mag dan weliswaar clubs de gelegenheid bieden tegen buitenlandse verenigingen uit te komen maar als die van het kaliber FC Saarbrücken, Aalborg BK en Hammarby IF (de tegenstanders van SVV/Dordrecht '90) zijn, taxeert de voetballiefhebber de duels al snel als veredelde zomeravondpartijtjes. RKC heeft nog het geluk dat het naast Caen en Lyngby BK uitkomt tegen het aansprekende Schalke '04. Vorige week woensdag kwamen op de confrontatie met de Duitse club in Waalwijk 1400 toeschouwers af, al moet ook dat aantal in het juiste perspectief worden gezien. De traditioneel grote aanhang van Schalke was namelijk met ruim vijfhonderd man vertegenwoordigd.

Financieel is de Intertoto-competitie nauwelijks interessant voor de deelnemende ploegen. Elke club krijgt een bedrag van 40.000 Duitse Marken om de onkosten te dekken. Daarvan gaat het grootste deel op aan reiskosten. Han Berger, de trainer van SVV/Dordrecht'90: “Wij moeten twee keer vliegen naar Zweden en Denemarken, tel uit je winst.”

De thuisspelende club is volgens artikel 24 van de Intertoto-reglementen bovendien verplicht de bezoekers voor twee dagen en nachten in hotelkamers “van ten minste klasse 2A met douche en toilet” te huisvesten en de kosten voor het arbitrale trio voor haar rekening te nemen. Daarnaast moet per gespeelde thuiswedstrijd een bedrag van 700 Zwitserse francs worden overgemaakt aan de organisatie in Bern. Daar staat tegenover dat de winnaar van elke poule 40.000 DM en de nummer twee 15.000 DM aan prijzengeld toucheert. De gelden hiervoor zijn afkomstig van de nationale toto- en lotto-organistaties.Het idee van de Intertoto-competitie is afkomstig van Karl Rappan, een voormalig Oostenrijks international en ex-bondscoach van Zwitserland die vond dat ook de wat mindere clubs internationaal voetbal moesten kunnen spelen. Omdat vanaf het begin (1961) de toto-organisaties financieel garant stonden voor de competitie die hen in staat stelde ook in de zomermaanden voetbalweddenschappen te organiseren, is de offici"ele naam International Football Cup (IFC) nooit gemeengoed geworden. En ook van de oorspronkelijke opzet, poulewinnaars die vervolgens finalewedstrijden spelen, werd om organisatorische redenen al snel afgeweken.

Het tijdstip waarop de Intertoto-competitie wordt gehouden, verhindert een al te enthousiaste benadering van de deelnemers. De meeste clubs beginnen net aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen terwijl de Scandinavische clubs nog midden in hun competitie zitten. Han Berger is dan ook “absoluut geen voorstander van de Intertoto”. Berger kan zich maar een seizoen herinneren waarin de zomercompetitie hem goed uitkwam. Dat was in 1978, toen Berger trainer bij FC Utrecht was en de Nederlandse competitie met het oog op het WK in Argentini"e zo vroeg werd beëindigd dat de Intertoto volgens Berger “een leuk opvullertje” was.

Dit jaar had Berger liever niet deelgenomen aan de Intertoto-competitie maar toen hij in maart een contract bij SVV/Dordrecht '90 tekende, had de club zich al voor het toernooi ingeschreven. Berger: “De Intertoto is voor ons op 25 juli afgelopen terwijl de voorbereiding op de competitie dan nog drie weken doorloopt. Deze wedstrijden komen voor de spelers veel te vroeg. Je kunt beter in dit stadium tegen amateurclubs spelen omdat je je krachten dan beter kunt doseren. In de Intertoto ben je toch geneigd volop de strijd aan te gaan met tegenstanders die er al meer dan tien competitiewedstrijden hebben opzitten.”

Dat moet welhaast als muziek in de oren van de organisatie klinken, die in een historische overzicht op haast idyllische wijze de pluspunten van haar eigen evenement opnoemt (“Honderden miljoenen Zwitserse francs die via de nationale toto-organisaties de sport in het algemeen en daarmee de volksgezondheid ten goede zijn gekomen”) maar het zomeravondvoetbal-imago nimmer van zich heeft weten af te schudden.

    • Leon van Eijndhoven