Gegis over Bundesbank drukt dollar

AMSTERDAM, 13 JULI. De koers van de Amerikaanse dollar is door speculaties over de monetaire politiek van Duitsland fors gedaald. In Amsterdam opende de munt vanochtend op 1,6699 gulden tegen de slotkoers van 1,6975 op vrijdag. Rond het middaguur herstelde de dollar zich licht met een koers van 1,6735 gulden.

In New York was de dollar vrijdag al een cent omlaag gegaan ten opzichte van de Europese slotkoersen, waaronder die in Nederland en Duitsland. De dollar zakte zelfs door de magische grens van 1,50 mark. Handelaren zijn van oordeel dat het eind van de daling nog niet in zicht is. Sommigen rekenen zelfs op een koers van 1,47 mark.

De verwachting is dat de Bundesbank komende donderdag bij de wekelijkse vergadering besluit om de krapgeldpolitiek verder te verscherpen en zo de inflatie in de hand te houden. Daardoor wordt de mark - en in zijn kielzog de Nederlandse gulden - sterker ten opzichte van de dollar. Het gevolg is dat de markt uit de dollar stapt en marken en guldens overneemt.

Daarbij komt dat de gegevens over de Amerikaanse economie ongunstig blijven. Een renteverhoging wordt niet verwacht omdat het renteverschil tussen de VS (zeer laag om de economie te stimuleren) en Duitsland (tamelijk hoog om de mark voor inflatie te behoeden na de peperdure eenwording) dan nog groter zou worden.