Fusie Reesink AGZ Tools ketst af op cijfers

ROTTERDAM, 13 JULI. Technische handel Reesink uit Zutphen beschuldigt de afdeling fusiebemiddeling van ABN Amro van het geven van onjuiste informatie. Volgens Reesink is de onjuiste informatie ontdekt door de externe accountant.

Reesink maakte vorige maand bekend de helft van de aandelen in AGZ Tools Holdings uit het Drentse Roden te zullen kopen. Deze transactie werd begeleid door ABN Amro. Vanochtend heeft Reesink plotseling besloten de overneming van de aandelen AGZ af te blazen.

“Onderzoek door de externe accountant van de vennootschap wees uit dat de cijfermatige voorstelling van zaken door de als fusiebemiddelaar optredende bank onjuist was.”

Nader onderzoek in de markt heeft uitgewezen dat het gaat om ABN Amro. De fusiebemiddelaar van ABN Amro die de transactie tussen Reesink en AGZ heeft begeleid weigerde vannochtend commentaar te geven over de kwestie.

Volgens Reesink bleken de onjuistheden onoverkomelijk te zijn en waren zij van zodanige aard dat zij een geslaagde afronding van de besprekingen in de weg stonden. Het bedrijf weigerde vanochtend specifiek in te gaan op de beschuldigingen aan het adres van ABN Amro.

Volgens het bedrijf AGZ is de lezing van Reesink over het afketsen van de besprekingen onjuist. “Communicatieproblemen en een daarmee samenhangend gebrek aan vertrouwen in een toekomstige goede samenwerking hebben geleid tot het besluit de gesprekken over samenwerking te beëindigen”, zo zegt AGZ Tools.

AGZ is een bedrijf dat zich bezig houdt met de levering van elektrisch en handgereedschap aan grote afnemers zoals bouwmarkten. Het bedrijf importeert bovendien gereedschappen en artikelen voor de tuinsector voor de groothandel en de gespecialiseerde vakhandel.

De eigenaar-directeuren van AGZ Tools, E. Zijp en A. Gerrits, zouden ieder de helft van hun belang in het bedrijf aan Reesink verkopen.

Reesink is al langere tijd op zoek naar samenwerkingen, zonder veel succes tot nu toe. Eerder dit jaar verklaarde het bestuur dat Reesink zocht naar gezonde handelsondernemingen in Nederland of eventueel in het buitenland.

Het bedrijf zag vorig jaar de omzet dalen van 202 miljoen naar 196 miljoen gulden. De netto-winst steeg echter boven de verwachting van de directie met 100.000 gulden tot ruim 8,4 miljoen gulden.