Dissidenten Malawi in vrijheid gesteld

LUSAKA, 13 JULI. In Malawi zijn zaterdag tien politieke gevangenen vrijgelaten, onder wie een voormalige minister.

De vrijlatingen, hoogst ongebruikelijk in de dictatoriaal geregeerde Afrikaanse staat, worden gezien als een eerste teken dat het bewind van president Banda bereid is tot concessies aan de internationale gemeenschap. Onder de vrijgelaten politieke gevangenen bevond zich Aleke Banda, ex-minister en een voormalige leider van de regerende Malawi Congress Party. Hij heeft twaalf jaar zonder enige vorm van proces gevangen gezeten. Verder besloot een rechtbank in Malawi vrijdag de drie maanden geleden gearresteerde vakbondsleider Chikufwa Chihana vrijlating op borgtocht toe te staan. De uitspraak van de rechtbank is twee keer uitgesteld; bij de eerste gelegenheid leidde dat tot rellen die aan 22 mensen het leven kostten. (AP)