Dirks en Van Vlaanderen samen verder

ONDERDIJK, 13 JULI. Tonnie Dirks en Bert van Vlaanderen, de twee Nederlandse marathonlopers bij de Olympische Spelen, trekken in de slotfase van hun voorbereiding gezamenlijk op.

Het nationale kampioenschap halve marathon, zaterdag in het Noordhollandse Onderdijk, was niet meer dan een bijzaak. De nummers één en twee van die wedstrijd verklaarden dat in ieder geval om het hardst. “Maar”, zei de geklopte Van Vlaanderen over kampioen Dirks, “hij heeft zijn lange duurloop deze week in het weekeinde gedaan en ik pas op donderdag.” Dirks had dus toch iets meer rekening met de wedstrijd gehouden, wilde hij maar zeggen.

Het tweetal zit middenin de specifieke zeven weken die aan een marathon voorafgaan. Dirks schat zijn aantal kilometers per week op 200, Van Vlaanderen op 180. Donderdag reizen zij naar Lanzerote, het Canarische eiland dat Van Vlaanderen meer heeft bezocht. Dirks: “Het is er warm, het is er heuvelachtig zoals in Barcelona. Als we na dat trainingskamp even thuiskomen, is het hier rustig, want iedereen houdt zich inmiddels al bezig met Barcelona en dat komt ons op dat moment prima uit. Twee dagen voor de wedstrijd gaan wij pas naar Spanje.”

De 31-jarige Dirks, die lang door het NOC werd gewogen en te licht werd geacht, maar uiteindelijk op voorspraak van de geblesseerde vedette Gerard Nijboer zijn olympische startbewijs kreeg, schuift zijn werk vandaag ter zijde. De tuinder uit het Brabantse plaatsje Zeeland heeft enige tijd geprobeerd louter als atletiekprof te leven, maar de stille uren wogen als een loden last. Dirks pakte voor een halve werkweek zijn bestaan als tuinder weer op. Hij heeft een werkgever die als hobby atletiek heeft en zich dus kan inleven in de wensen van de lange-afstandstroef. Vanaf vandaag staat de voorbereiding op de Olympische Spelen centraal.

De 27-jarige monteur Bert van Vlaanderen heeft zijn halve dagtaak er deze week eveneens aangegeven. Ook hij prijst de werkgever die begrip heeft voor zijn activiteiten als atleet. Het avontuur in Spanje boeit hem, maar houdt hem niet uit zijn slaap. “Je weet dat het een zware marathon wordt, dat de laatste zeven kilometer behoorlijk omhoog gaan en dat het warm zal zijn. Alle details van het parcours ken ik echt niet en interesseren me ook niet. Als je alles precies weet, dan kom je er niet meer van los en dat lijkt me ook niet prettig. Van tevoren zullen we het parcours nog wel een keer verkennen en dan is het mooi genoeg.”

In Onderdijk en omgeving, waar de 21 kilometer werden gelopen, was John Vermeule lang partij voor het olympische tweetal. Marti ten Kate, een week geleden ook al geklopt bij het baankampioenschap over tien kilometer, had te veel moeite met de avontuurlijke aard van de drie anderen. Vermeule pakte in zijn twaalfde seniorenjaar niet weer een titel. Op driekwart van de strijd werd hij achteruit geworpen. Als laatste haakte Van Vlaanderen op anderhalve kilometer voor de finish af bij Dirks die met elf seconden voorsprong in 1.03.03 won. Het kampioenschap is nieuw op de wedstrijdkalender. Voorheen werd gestreden om de titel 25 kilometer.

    • Theo Reitsma