Alleen Sarajevo relatief rustig; Serviërs in heel Bosnië in het offensief

LJUBLJANA, 13 JULI. Servische troepen zijn dit weekeinde in Bosnië een grootscheeps offensief begonnen op bijna alle fronten. Het offensief heeft de Kroatische president Franjo Tudjman ertoe gebracht een spoedzitting te vragen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De stad Gorazde, op 70 kilometer ten zuid-oosten van de hoofdstad Sarajevo gelegen en bevolkt door moslims, lag de afgelopen dagen onafgebroken onder artillerievuur. De Servische luchtmacht heeft er gisteren verschillende bombardementen uitgevoerd. De stad wordt al zeventig dagen door Servische troepen belegerd. Radio-amateurs berichten uit de stad dat de situatie voor de 80.000 inwoners, onder wie naar schatting 40.000 vluchtelingen, bijzonder kritisch is en dat men ertoe is overgegaan gras te eten. Een arts zei gisteren dat noodoperaties, zoals amputaties, zonder verdoving moeten worden uitgevoerd.

Gorazde scheidt twee Servische enclaves van elkaar. Militaire analisten menen dat de Serviërs, die vorige week militaire versterkingen naar Gorazde brachten, de stad willen innemen om daarmee de twee Servische gebieden met elkaar te verbinden.

Het Bosnische staatspresidium, waarin vertegenwoordigers van de moslims en Kroaten zitting hebben, heeft zaterdag de VN-Veiligheidsraad om een spoedzitting gevraagd om de situatie in Gorazde te bespreken. De Kroatische president Tudjman deed gisteren hetzelfde. Bij Gorazde, schreef hij in een brief aan secretaris-generaal Boutros Ghali, is de toestand “bijzonder dramatisch”. In de loop van de voorgaande 24 uur zijn 20.700 vluchtelingen uit Bosnië in Kroatië aangekomen en daar bevinden zich nu 650.000 vluchtelingen, onder wie 361.500 uit Bosnië, aldus de brief.

Ook op andere fronten in Bosnië zijn de Serviërs in de aanval gegaan. In het zuidwesten wordt bij Mostar slag geleverd om de wegverbinding van Mostar naar de kust. Deze verbinding kan een belangrijke rol spelen bij een eventuele landcorridor voor humanitaire hulp voor Sarajevo. Mostar is strategisch ook belangrijk omdat het de hoofdstad is van de door Kroaten uitgeroepen "republiek' Herceg Bosna. In het noorden van Bosnië wordt strijd geleverd om de voor de Serviërs belangrijke verkeersverbinding van Knin, de hoofdstad van de door Serviërs gecontroleerde regio Krajina in Kroatië, met Banja Luka, de hoofdstad van de door Serviërs gecontroleerde regio Bosnisch Krajina.

Pag.5: Relatieve rust in Sarajevo

Ook bij Derventa en Brcko wordt gevochten. De stad Derventa, die vorige week in Servische handen kwam, is ook voor de Kroaten belangrijk omdat zij een belangrijke verkeersschakel vormt tussen Herceg Bosna, in het zuidwesten van Bosnië, en Kroatië.

De Kroatische media berichtten het afgelopen weekeinde dat Servische troepen in Noord-Bosnië met grootscheepse "etnische zuiveringen" begonnen zijn. Radio Sarajevo meldde vanmorgen dat de Bosnische hoofdstad na een relatief rustig weekeinde vannacht opnieuw op grote schaal door de Servische artillerie beschoten werd. Gisteren slaagden de VN-troepen in Sarajevo erin tijdens een kort bestand de 30.000 inwoners van de al drie maanden hermetisch van de buitenwereld afgesloten wijk Dobrinja van voedsel te voorzien. Twaalf vrachtwagens, begeleid door acht pantservoertuigen van de VN, konden de wijk bereiken na dagenlange onderhandelingen met de Servische leiders. Een paar minuten voor het verstrijken van het bestand, dat slechts drie uur had geduurd, openden scherpschutters in de wijk opnieuw het vuur.

    • Theo Engelen