Weekoverzicht

Eigenlijk iedereen was het er over eens: de top van de zeven rijkste industrielanden, de G-7, die deze week in München werd gehouden, was een beetje een slappe vertoning.

De economische slotverklaring bevatte weinig meer dan het streven om de Uruguay-ronde over liberalisering van de wereldhandel voor het einde van het jaar af te ronden en financiële toezeggingen aan de Russische president Jeltsin ter waarde van 4,5 miljard dollar. Voorts spraken de zeven af dat de EG de beveiliging van de kerncentrales in Oost-Europa gaat coördineren.

Jeltsin was eigenlijk de enige die voor wat leven in de brouwerij zorgde, onder meer door eerder dan uitgenodigd in München te verschijnen. De andere regeringsleiders en staatshoofden hadden ook wel wat anders aan hun hoofd dan de bevordering van de wereldeconomie. President Bush moest zich op de vlakte houden om potentiële kiezers niet voor het hoofd te stoten; president Mitterrand had weinig manoeuvreerruimte door boze vrachtwagenchauffeurs, verbolgen boeren en het komende Franse referendum over de Akkoorden van Maastricht; de gedachten van de Italiaanse premier Amato waren vooral bij de eigen economie; de Japanse premier Miyazawa kwam voor toezeggingen over teruggave van de Koerillen-eilanden; de Canadese premier Mulroney vertrok wegens problemen met Quebec voortijdig uit München en de voorzitter van de Europese Commissie, Delors, hield zich anders dan op vorige topconferenties opvallend stil.

De dollar reageerde op het uitblijven van harde uitspraken over valutakoersen door te zakken naar het laagste punt sinds anderhalf jaar. Begin en einde van de top gingen, ondanks de strenge bewaking, vergezeld van betogingen en ordeverstoringen die hardhandig werden aangepakt door de politie. De Amerikaanse minister van financiën, Nicolas Brady, deed misschien wel de opmerkelijkste suggestie van de top: laat de G-7 niet jaarlijks, maar om het jaar bijeenkomen.

De Franse vrachtwagenchauffeurs hebben hun blokkades uit protest tegen de invoering van een puntenrijbewijs na anderhalve week, al dan niet "met behulp van' het leger, beëindigd. Unostra, een van de organisaties van transportondernemers, sloot een akkoord met de regering dat voorziet in betere regels voor concurrentie bij het wegvervoer. De Franse minister van industrie Strauss-Kahn schatte de economische schade van de acties op tenminste 1,5 miljard franc. De Franse toeristenindustrie is met één miljard franc schade het zwaarst getroffen. Groente- en fruittelers in het zuiden van Frankrijk hebben 400 miljoen franc verloren omdat ze hun produkten niet kwijt konden.

De Nederlandse belangenorganisaties van het vervoer over de weg willen proberen de schade van de acties te verhalen op de Franse overheid. België en Spanje hebben al gezegd de schade te verhalen op Frankrijk. NOB Wegtransport heeft de directe schade voor wegtransporteurs becijferd op 28 miljoen gulden. De FNV heeft inmiddels laten weten voorstander te zijn van een puntenrijbewijs, het NOB is tegen.

De Italiaanse centrale bank heeft het disconto met 1 procentpunt verhoogd tot 13 procent. De maatregel is bedoeld om de druk op de lire te verminderen, veroorzaakt door de scepsis in financiële kring over de vraag of de nieuwe regering de economische crisis kan bezweren. Vorige week daalde de munt naar het historische dieptepunt van 760,25 lire per D-mark. Premier Amato wijzigde tevens de begroting om een bezuiniging ter waarde van 45 miljard gulden te bewerkstelligen.

Goed nieuws voor Brazilië. De schuld van 44 miljard dollar die het land heeft uitstaan bij commerciële banken wordt teruggebracht met 35 procent. Na een jaar onderhandelen met vertegenwoordigers van enkele honderden banken werd in New York een akkoord bereikt. Van alle ontwikkelingslanden heeft Brazilië de grootste buitenlandse schuld: 115 miljard dollar.

Bernhard Tapie, zakenman, oud-minister en eigenaar van de voetbalclub Olympique Marseille, heeft sportschoenengigant Adidas overgedaan aan het Britse Pentland, fabrikant van sportartikelen. Tapie kan zich nu voorbereiden op een come-back in de politiek, die hij eind mei moest verlaten wegens vermeende fraude. Hij heeft zijn oog nu laten vallen op het noodlijdende Marseille. Over drie jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk.

    • Friederieke de Raat