"Rode dag' voor toeristen op Franse wegen

ROTTERDAM, 11 JULI. Toeristen die naar Frankrijk gaan of dat land door moeten op de weg naar het zuiden, kunnen hun vertrek beter uitstellen tot zondag of maandag. Dit adviseert de ANWB.

Vandaag wordt er in Frankrijk een zogenoemde "Rode Dag' verwacht, wat wil zeggen dat het op de wegen zeer druk zal zijn. Op dinsdag 14 juli, als de Fransen hun Quatorze Juillet vieren, zal het zelfs een Zwarte Dag worden, zo verwachtte gisteravond de ANWB. Dan zullen veel Fransen, die een lang weekeinde hebben genoten, weer op weg gaan naar huis, wat vooral op de wegen naar het Noorden merkbaar zal zijn.

De drukte in het weekeinde op de Franse wegen wordt veroorzaakt doordat er vijf miljoen Fransen met vakantie gaan en doordat bij wijze van uitzondering vrachtverkeer is toegestaan om de nog resterende problemen van de tiendaagse blokkades door vrachtwagenchauffeurs op te lossen. De ANWB wijst op de mogelijkheid om problemen rond Parijs te vermijden door een op 1 juli jongstleden geopend stuk van de autoweg tussen Chalons-sur-Saone en Troyes (de A26) te gebruiken.

In België worden vandaag vooral problemen verwacht op de E40, dat is de weg van Brussel naar de Belgische kust omdat naar schatting ruim één miljoen Belgen met vakantie gaan. Op de Noord-Zuid-verbindingen zoals die van Luik naar Arlon, zal het naar verwachting van de ANWB ook erg druk worden.

In Duitsland zal het vooral vandaag erg druk zijn op de Noord-Zuidverbindingen zoals de Links en Rechts Rheinische Autobahn en op de wegen van en naar Berlijn. Tussen München en Berlijn stond op de A9 gisteravond een file van vijftig kilometer. Verder moet men, aldus de ANWB in Den Haag, in Duitsland rekening houden met opstoppingen bij de grensovergangen naar Salzburg en bij Pfronten-Reute in de deelstaat Baden-Württemberg.

In Oostenrijk zal het vandaag eveneens erg druk worden. De ANWB zegt dat de zondag de meest gunstige dag is om door dit land te reizen. Voor Zwisterland geldt hetzelfde verhaal. Met name voor de Gotthard-tunnel in de N2 worden vooral vandaag grote files verwacht.