Raad van Bestuur zegt weinig over gesprek met Dasa; Personeel Fokker is onzeker

ROTTERDAM, 11 JULI. Op een spoedbijeenkomst die gistermiddag werd belegd door werknemers van Fokker op Schiphol-Oost, is het personeel weinig meer te weten gekomen over de lopende overnamegesprekken tussen de Nederlandse vliegtuigbouwer en Deutsche Aerospace (Dasa). De bijeenkomst was inderhaast op verzoek van het personeel georganiseerd door vakbonden en ondernemingsraad. Aanleiding waren berichten over de macht die Dasa bij Fokker zou krijgen en het vertrek van commissaris F. Swarttouw.

Vice-voorzitter R.J Duinen van de raad van bestuur van Fokker beschreef in grote lijnen hoe de onderhandelingen met Dasa ervoor stonden, maar hij gaf geen concrete antwoorden op de vragen die werden gesteld over de zeggenschap van Dasa bij Fokker. De werknemers vroegen of er op termijn delen van Fokker naar Duitsland worden overgeplaatst en wat de gevolgen van de overname van Fokker zijn voor de werkgelegenheid. Ook waren er vragen over het aftreden van Swarttouw.

Duinen riep de werknemers op geduld te hebben, omdat de fusiebesprekingen nog niet zijn afgerond. Volgens bestuurder Van Bers van de Industriebond FNV vroeg hij het personeel tijdens de besloten bijeenkomst in de bedrijfskantine nu geen actie te voeren, om de onderhandelingen met Dasa niet te bemoeilijken.

“Duinen draaide duidelijk om de hete brij heen”, aldus een van de werknemers die de bijeenkomst had bijgewoond. “We vroegen hem waarom Swarttouw als commissaris is afgetreden, waarom Dasa 51 procent moet hebben en of Fokker straks naar Duitsland wordt overgeplaatst. Maar op geen van deze vragen hebben wij een duidelijk antwoord gekregen. We weten nu nog niks.”

Gisteren werd bekend dat Dasa in de huidige fase van de onderhandelingen een meerderheid in de raad van commissarissen bedingt. Daaraan kan het Duitse concern vergaande bevoegdheden bij Fokker ontlenen. Minister Andriessen (economische zaken) toonde zich bezorgd over de lopende onderhandelingen. De Nederlandse staat is met een belang van 32 procent in Fokker een belangrijke partij. Bovendien heeft de overheid 1,5 miljard gulden aan ontwikkelingskredieten aan de vliegtuigbouwer verstrekt.

Andriessen verwacht dat de onderhandelingen nog wel enkele weken in beslag nemen.