Puntenstelsel

Er is één aspect van het rijbewijs-puntenstelsel dat in deze krant nog niet ter sprake is gekomen.

Dat is de koppeling van punten aan verzekeringskosten. Een maand geleden kregen wij (woonachtig in de VS) bericht van onze verzekeringsmaatschappij dat de jaarlijkse verzekeringskosten van $ 1.300 (voor drie auto's) naar $ 3.000 zou gaan aan het eind van het verzekeringsjaar.

De verklaring was dat wij teveel punten hadden gekregen. In Ohio krijgt men punten voor moving violations; overtredingen die worden begaan in een auto die rijdt - te hard of door een rood licht - niet voor fout parkeren, verlopen nummerplaten en dergelijke. De punten vervallen na twee jaar en de verzekeringsmaatschappijen worden van het puntenverloop op de hoogte gehouden.

Aan het einde van ons verzekeringsjaar zullen we onze autoverzekering voor drie maanden verlengen (kosten $ 750). In die periode vervallen onze punten en de erop volgende periode kunnen we weer volgens ons oude tarief betalen. Sinds vorige maand rijden we vreselijk voorzichtig.

    • Verenigde Staten
    • Kees A. de Jong