Parlementariërs willen sancties tegen Teheran

STRAATSBURG, 11 JULI. Een groot aantal Europarlementariërs wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een wapen- en olie-embargo tegen Iran instelt, “voordat de regio opnieuw in een crisis belandt”.

Van de ruim 500 parlementariërs hebben er 154, vertegenwoordigers van verschillende partijen waaronder PvdA en CDA, een desbetreffende brief aan de secretaris-generaal ondertekend. Volgens de brief heeft “,het Iraanse volk met zijn omvangrijke demonstraties tegen de regering duidelijk laten zien dat het huidige regime niet legitiem is”. In Iran zijn overigens net verkiezingen gehouden, waarbij pragmatische aanhangers van het regime een grote overwinning boekten. De ondertekenaars spraken hun steun uit voor de in Irak gebaseerde verzetsgroep Mujahedeen-Khalq van Massoud Rajavi, als “democratisch alternatief”.

Een dergelijke actie is eerder deze week ondernomen door een meerderheid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en door honderden Italiaanse parlementariërs.