Mozartfestival begint met uitval naar NOS

Concert: Radio Kamerorkest en Kölner Kammerchor o.l.v. Frans Brüggen m.m.v. Charlotte Margiono en Annegeer Stumphius (sopraan) en Nico van der Meel (tenor). Programma: muziek van W.A. Mozart. Gehoord: 10/7 Concertgebouw Amsterdam. Radio-uitz. op nader te bepalen datum VPRO Radio 4. Volgende concerten in Mozart Festival: 11, 12/7 Concertgebouw Amsterdam.

"NOS maakt levende muziek dood' stond gisteravond op een groot spandoek op het orgel van het Amsterdamse Concertgebouw, toen het Radio Kamerorkest daar begon aan een driedaags Mozartfestival. Het festival wordt georganiseerd door de VPRO, de omroep die gistermiddag als enige had gestemd tegen het besluit van het NOS-bestuur tien miljoen gulden te bezuinigen op de omroeporkesten. Acties van de musici bleven hier beperkt tot het voorlezen door een violist van een verklaring waarin het NOS-besluit scherp werd afgekeurd. De uitverkochte zaal stemde er middels een applaus van harte mee in.

Dirigent Frans Brüggen begon het concert met een persoonlijke opvatting van de ouverture van Don Giovanni: minder fel en flitsend dan Nikolaus Harnoncourt die onlangs met het Concertgebouworkest speelde bij de Nederlandse Opera, maar met een opener en gedetailleerder klank en - na de dreigende opening - een bijzonder langzaam gedeelte met een bijna Hitchcock-achtig onheilspellende expressie.

Charlotte Margiono, Annegeer Stumphius en Nico van der Meel, drie van de grootste talenten onder de jongere generatie Nederlandse vocalisten, waren de solisten in een aantal aria's en duetten en in de cantate Davidde penitente, waarin de dringende en soms heftige stijl van Mozarts Requiem al hoorbaar is, vooral in dramatische koorpartij die hier uitstekend werd gezongen door het Kölner Kammerchor. Van der Meel leek wat dictie en volume betreft niet in grote vorm. Margiono, met haar wat omfloerst klinkende fraaie stem, en de heldere Stumphius, die in haar solo opmerkelijke coloraturen zong, sloten in hun duet prachtig op elkaar aan.

    • Kasper Jansen