MINESTRA DI PASTA E BROCCOLI

La cucina povera zeggen de Italianen, en doelen daarmee op wat er in landelijke streken wordt gegeten, gemaakt van wat de regio te bieden heeft.

Het is een keuken met een oude traditie, maar weinig geschreven regels. Toch ligt hij aan de basis van al het heerlijks dat wij als de Italiaanse keuken kennen. Dit recept voor een soep is het eerste van een voedzame lunch van vijf gangen, waarbij de factor tijd zowel bij de bereiding als het eten geen rol mag spelen.

Voor 6 personen:

100 gram spekvet

2 tenen knoflook, fijngehakt

1/2 droge rode chilipeper

150 gram broccoli

1 deciliter droge witte wijn

1,5 liter koud water of bouillon

zout en versgemalen peper

300 gram cannolicchietti, of een andere piepkleine pastasoort

versgeraspte pecorino Romano, ter garnering

Bak het vet met de knoflook en chilipeper tot alles bruin wordt. Voeg de broccoli en wijn toe en laat circa 3 minuten koken. Giet er dan het water of bouillon bij. Sluit de pan en laat circa 12 minuten sudderen of tot de broccoli bijtgaar is. Breng op smaak met flink wat zout en peper.

Voeg de pasta toe zodra de broccoli gaar is en kook die al dente. Roer er flink wat versgeraspte pecorino door en dien warm, lauw of koud op.