Lage dollar veroorzaakt onzekerheid op Damrak

AMSTERDAM, 11 JULI. Dit was de week van de dollar, wist gisteren elke analist. De daling van de Amerikaanse munt tot een dieptepunt van 1,66 gulden veroorzaakte koersval op alle Europese beurzen en Wall Street. In Amsterdam, waar ruim een derde van de winst van de beursfondsen in dollars wordt behaald, zakten de koersen stevig terug al was er op de valreep herstel. Maar de onzekerheid heeft bij de belegger duidelijk het optimisme verdrongen.

Hoewel de dollar vanaf donderdagmiddag weer aantrok, en de aandelenkoersen in reactie daarop ook weer winst boekten, sloot de EOE-index gisteren uiteindelijk bijna twee punten lager dan vorige week vrijdag. Het slot lag gisteren op 300,74. Eerder deze week, op woensdag, belandde de index op een laagste punt van 296,5 punten.

Het herstel van de dollar betekent geen einde aan de paniek. Volgens valutahandelaren zal de Amerikaanse munt zich even herstellen om vervolgens, ergens volgende week, weer terug te vallen. Deze week zakte de dollar door het belangrijke "steunpunt' van 1,50 Duitse mark. In de valutahandel houdt men rekening met een terugval tot 1,47 mark of zelfs 1,43 mark.

De zwakte van de dollar komt voor een deel voort uit het enorme gat tussen de hoge Europese en lage Amerikaanse rente. De kans bestaat zelfs, zo willen geruchten in de financiële wereld, dat de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, het economisch herstel in de VS wil versnellen door de rente nog verder te verlagen. De Amerikaanse verkiezingen in november zijn volgens sommige analisten eveneens een ongunstige factor voor de dollarkoers.

De dollar heeft de Amsterdamse effectenbeurs op een lastig moment te pakken. Het ontbreekt het Damrak al enige tijd aan duidelijke signalen van economisch herstel. Steeds meer beleggers houden zich stil en verlaten de cyclische fondsen die het snelst van herstel profiteren. In ruil daarvoor zijn vooral de financiële waarden steeds sterker in trek geraakt. ABN Amro ligt daarbij voorop. Tot het eind van de vorige maand was de bank circa vijf procent in stijging achter gebleven bij de markt. Nu is de bank plotseling weer populair bij beleggers. Deze week presenteerde ABN Amro zich in de Londense City en kreeg het een enthousiast onthaal. De koers op het Damrak won in vijf dagen in totaal 1,40 gulden en sloot gisteren op 44,80 gulden.

Een ander fonds dat de afgelopen week een matige periode afsloot was Elsevier. De koers van de uitgever lag enige weken onder druk door een grote Britse verkoper. Volgens handelaren is de verkoper inmiddels klaar en kan het aandeel weer rustig iets van het verloren terrein terugwinnen. Recentelijk gaven enkele Britse effectenhuizen, waaronder het gerenommeerde Goldman Sachs, een koopadvies voor Elsevier uit. De winstverwachting van Elsevier is door veel analisten naar boven bijgesteld naar in de meeste gevallen een winst van meer dan 500 miljoen gulden in 1993. Voor 1992 verwacht Goldman Sachs 442 miljoen gulden. In 1991 lag de winst 380 miljoen gulden. Gisteren sloot Elsevier op 107,30 gulden nadat het halverwege de week nog 103,80 gulden noteerde.

Een van de grootste dalers deze week was Geveke. De directie van de machinefabriek denkt dit jaar geen winst te kunnen maken. Beleggers en handelaren reageerden zeer teleurgesteld. De koers van Geveke kelderde bijna zestien procent tot 27,80 gulden gisteren.

    • Max Christern