Jury: Pan Am heeft schuld in zaak-Lockerbie

NEW YORK, 11 JULI. De vroegere Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am is gisteren door een Amerikaanse federale jury schuldig bevonden aan "opzettelijk wanbeheer' naar aanleiding van de bomaanslag op een van haar Boeing 747's boven het Schotse Lockerbie.

De jury in Brooklyn beslechtte daarmee een proces dat door ongeveer 200 verwanten van slachtoffers van de ramp in december 1988 tegen Pan Am was aangespannen. Volgens hun advocaten had de luchtvaartmaatschappij de aanslag mogelijk gemaakt dooor lakse veiligheidsmaatregelen op buitenlandse luchthaven, in dit geval Frankfurt, waar de bom, verborgen in een cassettespeler, aan boord zou zijn gebracht. Bij de explosie kwamen in totaal 270 mensen om het leven.

Pan Am is inmiddels failliet gegaan, mede als gevolg van de kwestie-Lockerbie. Maar haar verzekeringsmaatschappij kan met een enorme schadeclaim worden geconfronteerd. De hoogte daarvan moet worden vastgesteld op een volgend proces. Overigens heeft Pan Am aangekondigd tegen de uitspraak van gisteren in beroep te gaan.

De luchtvaartmaatschappij had in haar verdediging aangevooerd dat niet zij terecht moest staan, maar de feitelijke daders. “Wij staan hier terecht omdat de jongens die het deden, niet kunnen worden bereikt”, stelde haar advocaat. Twee Libiërs zijn in de VS en in Groot-Brittannië in staat van beschuldiging gesteld, maar Tripoli weigert vooralsnog hen uit te leveren, hoewel de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het verzoek kracht heeft bijgezet met sancties tegen Libië.

Libië ontkende intussen de families van de slachtoffers elk 1 miljoen dollar te hebben aangeboden als onderdeel van een plan om sympathie te winnen in de VS, zoals het televisiestation NBC heeft gemeld. “Hoe kan er over compensatie worden gepraat zolang er geen onderzoek of proces is geweest tegen de twee verdachten”, vroeg het officiële Libische persbureau JANA zich af. Een Amerikaanse ambtenaar meldde donderdag dat de Federale Recherche probeert uit te zoeken of lobbyisten die met de families contact hebben opgenomen, Libische agenten zijn. (Reuter, AP)