Homburg vraagt surséance, zoekt vergeefs een partner

ROTTERDAM, 11 JULI. Het vleeswarenconcern Homburg in Cuyk, bekend van de Kips-leverworst, heeft gisteren uitstel van betaling aangevraagd. De directie maakte de surséance-aanvraag bekend, nadat de onderhandelingen met een onbekende reddende engel over een overneming waren mislukt.

De conservenfabrieken in Cuyk en Epe en een dieetvleeswarenfabriek in Vlijmen staan buiten de surséance, die is aangevraagd voor de houdstermaatschappij Homburg en het zeer verliesgevende Homburg Vleeswaren. Van de 140 arbeidsplaatsen dreigen er 90 te verdwijnen. De vakbonden eisen dat er een onderzoek komt naar de mogelijkheden voor behoud van werkgelegenheid in Cuyk. De FNV is woedend dat er geen geld meer is voor een sociaal plan en noemt dit “ronduit schofterig”.

Directeur H. van der Kaaden is bezig een nieuwe financier te vinden voor Homburg, dat voor een onbekend aantal miljoenen in het krijt staat bij de NMB Bank. De hoop van Homburg is gevestigd op de conservenfabrieken die ook volgens het CNV "draaien als een lier' en op de exploitatie van het A-merk Kips-leverworst. Volgens de FNV is Homburg te laat begonnen een partner te zoeken. “Al drie jaar geleden was duidelijk dat Homburg het alleen niet zou redden”.

Homburg verkeert al jaren in grote problemen door onder meer de malaise in de vleessector. Ondanks steeds terugkerende voorspellingen van de directie dat de winst zich zou herstellen, nam het verlees vorig jaar toe tot 24,7 miljoen gulden (-4,9 miljoen gulden in 1990). Het beursbestuur heeft Homburg drie maanden respijt gegeven om het jaarverslag te publiceren.