Golf dopingzaken in atletiek; vooral bij team van GOS

MOSKOU, 11 JULI. Veertien dagen voor het begin van de Olympische Spelen in Barcelona is een nieuwe serie gevallen van gebruik van verboden middelen in de atletiek naar buiten gekomen. In een tijdsbestek van 24 uur werd bekend dat twee vrouwen uit het team van het GOS betrokken zijn bij doping. Het gaat om Natalia Grigorjeva (100 meter horden) en de 1500 meter loopster Natalia Artjomova.

Verder zijn er sterke aanwijzingen dat bij de Amerikaanse selectiewedstrijden voor Barcelona, die eind vorige maand in New Orleans werden gehouden, vijf atleten positief hebben gereageerd bij de contrôles. Bij hen zou de discuswerper Kamy Keshmiri, met 70,84 meter aanvoerder van de seizoenranglijst, betrokken zijn. Keshmiri heeft zich inmiddels met een "buikblessure' teruggetrokken uit de Amerikaanse ploeg. Absoluut dieptepunt is dat de Noorse kogelstoter Lars Arvid Nilsen voor de derde maal in zijn carrière positief is bevonden.

Natalia Grigorjeva, een van de favorieten in Barcelona, werd betrapt bij de kampioenschappen van het GOS in Moskou. Zowel de A als B urinestaal waren positief. Grigorjeva is inmiddels in de Olympisch ploeg vervangen door 28-jarige Natalia Konovalova.

Artjomova, die afgelopen zaterdag in Oslo tweede werd op de mijl, zou bij de doping-contrôle getracht hebben te manipuleren. Vorig jaar miste de 29-jarige atlete uit Charkov de strijd om de wereldtitels in Tokio omdat zij niet aan de nationale titelstrijd had deelgenomen.

In nauwelijks twintig jaar zijn nu meer dan veertig bekende atleten uit de voormalige Sovjet-Unie betrapt op het gebruik van verboden middelen. In 1991 kwamen zes van de 34 betrapte atleten uit de Sovjet-Unie. Een jaar daarvoor waren het er negen van de 28, onder wie de hoogspringster Tamara Bykova, zevenkampster Larissa Nikitina en de kogelstoter Vjatsjeslav Lykho.

Lars Arvid Nilsen blijkt niet te verbeteren. De Noor die reeds twee maal op het gebruik van verboden middelen was betrapt, kwam vorig jaar na de wereldtitelstrijd in Tokio alsnog in het bezit van de zilveren medaille omdat zijn landgenoot Georg Andersen positief reageerde bij de contrôle. Nilsen kan de atletiek vergeten. Hij wordt voor het leven uitgesloten. In februari werd in Noorwegen met Jan Sagedal ook al een kogelstoter betrapt en voor vier jaar uitgesloten. (SID)