Gewichtloos badpak "scheelt tienden'

LONDEN, 11 JULI. De Britse schoolslagzwemmer Nick Gillingham heeft in Londen een revolutionair badpak geintroduceerd. Het nieuwe ontwerp bedekt het gehele lijf van de zwemmer of zwemster en laat alleen armen en benen vrij. Gillingham, die in Seoul zilver won op de 200 meter, zal de mogelijke voordelen van de vinding evenwel niet kunnen benutten bij de Olympische Spelen, omdat de Britse zwembond een contract heeft met een concurrerende firma.

De hooggesloten, zwarte nouveaute lijkt van een afstandje nog het meest op een model uit de jaren 20 of op een wetsuit zonder mouwen en pijpen. Volgens de ontwikkelaars is het badpak, dat is gemaakt van een combinatie van polyurethaan en polyester, de grootste doorbraak in de laatste 20 jaar. Het weefsel zou de weerstand van het water drastisch verminderen en aanzienlijk betere tijden mogelijk maken.

“We praten dan eerder over tienden van seconden dan over honderdsten”, vertelde Europees verkoopleider Tom Roehricht. De Amerikaan Mike Barrowman, wereldkampioen en wereldrecordhouder op de 200 meter schoolslag, heeft zijn oude zwembroek al ingeruild voor het nieuwe badpak dat aanvoelt als een gewichtloos wetsuit. Het nieuwe materiaal is beschikbaar voor 31 landen, waaronder Verenigde Staten, Australie, Zweden en Nederland, waarmee de fabriek een contract heeft.

Gillingham, dit seizoen de snelste op de 100 en 200 meter, probeerde het nieuwe badpak van zijn persoonlijke sponsor al wel uit, maar vond het geen ramp dat hij het in Barcelona niet aan mag. “Ik ben gewend altijd met een geheel geschoren lichaam te zwemmen. Dat stimuleert de zenuwuiteinden. Ik ga dus zeker op die manier met mijn voorbereiding door. Het nieuwe badpak bezorgt me naar mijn gevoel iets meer drijfvermogen, wat meer opwaartse stuwing, vooral bij de keerpunten. Maar ik heb minder gevoel in mijn slagen”, aldus Gillingham.

De Britse medaillehoop had graag, net als de Amerikanen, de vrije keus in badkleding gehad. Toch moet hij eerst zien dat er goud in kan worden opgedoken, voordat hij de voorspelde grote tijdwinst ook echt gelooft. Voor Seoul werd veel ophef gemaakt over de “haaieleren zwembroek”, maar dat was snel voorbij. “Het moet nog bewezen worden dat Barrowman en de rest van de concurrentie sneller worden door het nieuwe materiaal. Ik had wel graag dezelfde mogelijkheden gehad voor het belangrijkste toernooi van mijn carriere.” (Reuter)