EG hekelt Japan en Z-Korea; Dumping van tv-toestellen aangeklaagd

ROTTERDAM, 11 JULI. De Europese fabrikanten van kleurentelevisies hebben hun grote Japanse en Zuidkoreaanse concurrenten bij de Europese Commissie aangeklaagd wegens dumping.

De Europeanen zijn van mening dat de Aziatische concurrentie de Europese markt bederft door haar produkten hier tot 70 procent onder de kostprijs aan te bieden.

Dit blijkt uit een intern stuk van de gezamenlijke organisatie die namens de fabrikanten in Brussel optreedt. De fabrikanten onthielden zich desgevraagd van commentaar. De Europese producenten, waaronder Philips en het Franse Thomson, hebben begin juli fabrikanten aangeklaagd met fabrieken in China, Hongkong, Japan, Maleisië, Singapore, Thailand, Turkije en Zuid-Korea. In hoofdzaak gaat het om Japanse en Koreaanse bedrijven die hun produkten voor Europa vaak in omringende landen laten maken.

Volgens de anti-dumping-regels van de EG kan een Europese bedrijfstak aanspraak maken op speciale heffingen waarmee de prijzen van geimporteerde produkten kunstmatig worden verhoogd. Er is sprake van dumping als niet-Europese produkten in de Gemeenschap worden afgezet tegen prijzen die lager liggen dan in het land van herkomst. Verder moeten de Europese producenten aantonen dat dumping aanmerkelijke schade veroorzaakt in hun bedrijfstak en dat daardoor het belang van de EG wordt geschaad.

De cijfers waarmee de producenten hun klacht onderbouwen geven een onthullend beeld van de crisis in de Europese tv-industrie. Volgens de klacht is de werkgelegenheid in deze industrietak sinds 1989 met 12 procent gedaald. De EG-producenten hebben op hun "thuismarkt' aanzienlijk terrein moeten prijsgeven: hun marktaandeel daalde in twee jaar van 68 tot 63 procent. “De aangeklaagde ondernemingen hebben een marktaandeel van 26 procent bemachtigd in 1991, vergeleken met slechts 15 procent in 1989”, schrijven de fabrikanten.

De klacht is formeel ingediend door de Society for Coherent Anti-dumping Norms (SCAN). De organisatie vertegenwoordigt naast Philips en Thomson ook Grundig (Duitsland), Seleco (Italië), Nokia (Finland) en Bang and Olufsen (Denemarken).

De klacht heeft betrekking op alle landen die televisietoestellen exporteren. Volgens een betrokkene treft de klacht indirect alle belangrijke Japanse en Koreaanse producenten. Zuid-Korea heeft drie grote tv-fabrikanten: Goldstar, Samsung en Deawoo. Tot de grote Japanse fabrikanten behoren Sony en Matsushita.

    • Michel Kerres