Dissidente priester Boff wil gaan trouwen

De Braziliaanse theoloog L. Boff, die twee weken geleden bekend maakte niet meer tegen het Vaticaan opgewassen te zijn en daarom afstand wil doen van het priesterschap, gaat trouwen. Dat heeft hij gisteren laten weten.

Boff (53) hoort tot de groep van Zuidamerikaanse bevrijdingstheologen van wie de publikaties al vele jaren kritisch onderzocht worden door de Congregatie van de geloofsleer in Rome. Boffs werk is volgens Rome "marxistisch' van inslag en zou daarom in strijd zijn met de officiële leer van de Kerk. Om die reden kreeg Boff al meerdere malen beperkende maatregelen opgelegd en moest hij alle contacten met media vermijden. Ook de Franciscaner Orde waartoe hij behoort, heeft diverse tuchtmaatregelen tegen hem genomen.

In een interview met het Braziliaanse zondagsblad Folha do Sao Paolo zei Boff twee weken geleden dat in zijn strijd met Rome voor hem de uiterste grens was bereikt, omdat Rome tegenover hem al te wreed is opgetreden en omdat het Vaticaan “niets vergeet en niets vergeeft”.

Voor verlating van het priesterschap is dispensatie van het Vaticaan nodig. Boff was van plan om als vrije theoloog zijn publikaties voort te zetten, “want de strijd gaat door, maar het toneel waarop dat plaatsvindt, wordt anders”.

Nu de omstreden theoloog tot ontsteltenis van medewerkers en vrienden heel kort na zijn eerste aankondiging, blijkt te willen trouwen, is ook daarvoor goedkeuring van Rome noodzakelijk. Een complicatie daarbij is dat de vrouw aan wie Boff zich wil verbinden, gehuwd is.

    • Frits Groeneveld