Bosnië-Herzegovina wacht uitnodiging voor Barcelona

BARCELONA, 11 JULI. Het Joegoslavische Olympische comité heeft gisteren besloten dat de geselecteerde atleten uit Servië en Montenegro op persoonlijke titel mogen deelnemen aan de Spelen van Barcelona.

Ze komen in de Catalaanse hoofdstad statenloos aan de start. Het besluit volgt op het voorstel van de zeven leidende industriële staten (G7) Joegoslavische atleten individueel toe te laten tot de Olympische Spelen maar zonder dat ze als zodanig herkenbaar zijn.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nam op 30 mei wereldwijde maatregelen tegen Servië en Montenegro, de enige overgebleven Joegoslavische republieken, wegens hun rol in de burgeroorlog in Bosnië-Herzegovina. Een sportboycot was er een van. De Spaanse regering zei direct zich daaraan te houden en de Joegoslavische ploeg niet toe te laten.

Het internationaal Olympisch comité (IOC) lijkt zijn Joegoslavië-politiek op het laatste moment ook nog te hebben bijgesteld. Volgens voorzitter Samaranch zal het IOC vandaag ook Bosnië-Herzegovina uitnodigen deel te nemen aan de Spelen. De republiek in oorlog richtte vier weken geleden een eigen Olympisch comité op, maar werd tot nu toe niet erkend door het IOC.

Met deze plotselinge invitatie hoopt Samaranch kennelijk de critici de mond te snoeren. De roerden zich onmiddellijk toen duidelijk werd dat Servië en Montenegro, nota bene de agressors, onder de cynische aanduiding "Ploeg van de Vriendschap' welkom zouden zijn en het slachtoffer Bosnië-Herzegovina niet. Omdat Slovenië en Kroatië al in een veel eerder stadium werd toegelaten, staat momenteel alleen Macedonië, dat inmiddels ook een eigen Olympische comité heeft, nog buitenspel.

Het lijkt zelfs de bedoeling dat de atleten uit Klein-Joegoslavië, gebundeld in een vriendschapsploeg in Barcelona ook aan de teamsporten, bijvoorbeeld waterpolo, kunnen meedoen. Het IOC heeft bij een aantal internationale bonden laten doorschemeren niet afkerig te zijn van dat idee, in tegenstelling tot vele politici. (DPA/Reuter)