Afronding onderhandelingen; Bedrijfsleven wil akkoord Waterverdragen

ROTTERDAM, 11 JULI. Het bedrijfsleven in Rotterdam en Antwerpen maakt zich sterk voor afronding van de al 25 jaar slepende onderhandelingen over de zogenoemde Waterverdragen.

Dit blijkt uit een gisteren verspreide verklaring van de Kamers van Koophandel van Rotterdam (en de Beneden-Maas) en Antwerpen.

Het uitblijven van een definitieve oplossing voor problemen zoals de bevaarbaarheid van de Schelde, de aanleg van het Baalhoekkanaal en de levering van Maaswater, “staat de totstandkoming van globale socio-economische samenwerking tussen de Rotterdamse en de Antwerpse regio's binnen de Rijn-Schelde-Deltaregio in de weg”, zo staat in de gemeenschappelijke verklaring.

De verklaring, ondertekend door de twee voorzitters van de Kamers van Koophandel, is onder meer toegestuurd aan premier Lubbers en zijn Belgische collega, Jean-Luc Dehaene. Ze komt ook enkele dagen voor overleg op hoog niveau over de Waterverdragen dat maandag in Brussel plaatsvindt.

Daarvoor komt uit Nederland een “zware” delegatie met de minister Van den Broek (buitenlandse zaken) en Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) en oud-premier Biesheuvel, die de laatste jaren in de onderhandelingen met de Belgen de Nederlandse delegatie leidt. Van Belgische zijde nemen de ministers Claes (buitenlandse zaken) en Onkelinx (leefmilieu) deel aan het gesprek plus de Belgische delegatieleider, Poppe.

Minister Maij sprak nog vorige maand de hoop uit dat nog voor het einde van het jaar de onderhandelingen met België over het slepende dossier kunnen worden afgerond. In maart had ze met haar Vlaamse en Waalse collega's afgesproken de onderhandelingen voort te zetten op basis van een Nederlandse ontwerptekst die al sinds begin vorig jaar op tafel ligt. Het gesprek in Brussel is bedoeld om ook op het nationale niveau het dossier vooruit te helpen.