Aanbod van ETA: twee maanden wapenstilstand

BILBAO/PARIJS, 11 JULI. De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft gisteren, twee weken voor het begin van de Olympische Spelen in Barcelona, aan de regering in Madrid een wapenstilstand van twee maanden aangeboden in ruil voor onderhandelingen over de toekomst van Baskenland.

De ETA zegt in een communiqué dat het voorstel het bewijs is van haar “politieke wil” om te komen tot een oplossing. Na de periode van twee maanden zouden volgens de ETA in een “derde land” besprekingen moeten beginnen. Madrid heeft nog niet gereageerd op het voorstel, maar tot nu toe heeft de Spaanse regering steeds geweigerd met de ETA te praten voordat de beweging het gebruik van geweld afzweert. Een Franse rechtbank heeft gisteren drie leiders van de ETA, die in maart werden opgepakt, tot acht jaar cel veroordeeld. Zij werden schuldig bevonden aan het beramen van samenzweringen voor het plegen van terroristische aanslagen. (AFP, AP)