Voetbalclub Haaksbergen weert allochtone leden

HAAKSBERGEN, 10 JULI. De voetbalclub VV Haaksbergen heeft een "beperkte ledenstop' afgekondigd voor voetballers van buitenlandse afkomst. De club vreest dat als het aantal buitenlandse leden te hoog wordt, Nederlanders hun kinderen naar andere verenigingen zullen sturen. “Buitenlanders mogen hoogstens iets minder dan de helft van onze club uitmaken”, aldus voorzitter D. Slotboom.

De voorzitter vindt dat een te groot aantal buitenlanders de cultuur van de vereniging aantast. “Zij komen alleen maar om te voetballen. Wij hebben ook andere dingen hoog in het vaandel staan, zoals gezelligheid en saamhorigheid.”

VV Haaksbergen heeft op 28 mei een Turks elftal dat al vijftien jaar bestond ontbonden om de leden ervan over de andere teams te kunnen spreiden. Aanvoerder M. Celik heeft daarop zijn lidmaatschap opgezegd. “Ik blijf niet spelen bij een vereniging waar we ze mij niet willen hebben”, zegt Celik.

Hij denkt met de 66 Turkse leden van de VV Haaksbergen een eigen vereniging te kunnen oprichten. “Al zal me dat niet meer lukken voor het komende seizoen.” Voorzitter Slotboom: “Ik zeg niet dat ik voor een aparte Turkse vereniging ben, maar ik zal niet proberen hem tegen te houden.”

De KNVB wilde geen reactie geven op de maatregelen van de club. “In het KNVB-reglement staat dat discriminatie niet mag, maar we moeten nog onderzoeken of daar in dit geval sprake van is,” aldus een woordvoerder.