Uitslag Verhalenwedstrijd Wie helpt Klaas

Het leuke jongetje Klaas is blij. Hij leest al een week de prachtige verhalen die jullie naar de krant gestuurd hebben. Klaas verveelt zich niet meer. Hij heeft zelfs geen tijd meer om zijn zusje te pesten. Veel verhalen zijn zo spannend dat hij niet meer op kan houden met lezen voor hij ze uit heeft. Neem bij voorbeeld het verhaal over Jasper die te ver de zee ingaat van Else-Marije Bos (12 jaar) uit Maastricht. Zijn moeder had hem nog gewaarschuwd, maar Jasper wilde niet luisteren. “Waarom keek niemand toch, waarom zagen ze niet dat hij steeds verder van het strand afgedreven werd, steeds verder de zee in? Hij schreeuwde: "hellep, hellep!' Maar niemand hoorde hem.” Gelukkig loopt het toch nog goed af.

In veel verhalen speelt Klaas zelf de hoofdrol. Van Marijn Tanis (8 jaar) uit Leimuiden krijgt hij een luchtballon. Daar hangt een pakje aan. En in dat pakje zit het verhaal "Het wonder van Peter'. Dat heeft de buurman voor Klaas geschreven. Peter is net zo'n jongetje als Klaas. Maar Peter beleeft een avontuur. Hij valt samen met zijn vriendinnetje Frederika in een kuil. “Het was daar stikkedonker. En midden in het donker zag je allerlei soorten slangen, wolfen, vossen, rovers, vampieren, heksen, boeven en piraten. Het was vreselijk. Nu gebeurde het wonder. Peter riep: "Alle monsters moeten dood en foetsie.' En alle engerds vielen dood. "O, wat ben ik je dankbaar', fluisterde Frederika.”

In het verhaal van Eef Oenes (10) uit Haarlem komt ook een kuil voor. Hoofdpersoon Pim graaft hem voor zijn vijand Bert. Sterke Bert staat Pim na school altijd op te wachten en dan zegt hij: Geef je geld of ik smijt je naar Honoloeloe. Op 25 augustus 1979 bedenkt Pim een plan. Hij graaft een kuil waar Bert in valt. “Bert bleef twee dagen in de kuil, en hij werd bang voor Pim.”

Niet in alle verhalen spelen kinderen de hoofdrol. Het korte verhaal van Anna Pop (8 jaar) uit Sassenheim gaat over een konijn dat kan praten. Het konijn, dat Snufje heet, wil een vlot bouwen van boomstammen. “Maar als ik die wil hebben moet ik bomen omhakken. En dat wil ik niet. Ik zit echt in de puree,” zegt het konijn.

Een boom heeft inderdaad veel pijn als hij wordt omgehakt, merken we in het verhaal van Wout van Rossem (9) uit Etten-Leur. Maar er kan soms toch iets goeds uit voortkomen. Van de boom uit Wouts verhaal worden ijslolliestokjes gezaagd. En daaruit groeit later een ijslollieboom.

Er waren ook nog verhalen over twee tekkels die in de supermarkt alle blikken doperwten omgooien, over het visje Monster, over een schatkist gevuld met al het snoep van de wereld en over een meisje dat haar moeder in haar blootje fotografeert. Het allerbeste verhaal vond Klaas "De dochter van Magere Hein' van Melse van Couwenberghe (11 jaar) uit Ekeren (Belgie). Het is een heel eng verhaal, met nog engere tekeningen. Klaas had nog nooit zo'n eng verhaal gelezen. Het gaat over duivels en bloed en skeletten en het loopt niet goed af. Maar het is erg knap van Melse dat zij ons zo kan laten griezelen. Klaas heeft om geen verhaal zo gelachen of gehuild als hij om het verhaal van Melse gehuiverd heeft. Daarom wint Melse de wedstrijd en vult haar verhaal vandaag de Kinderpagina. Als je niet snel bang bent, kun je nu gaan lezen hoe Marieke langzaam in een duivelin verandert.