Tweede Kamer eens met sturen schepen

DEN HAAG, 10 JULI. De regeringsfracties in de Tweede Kamer steunen het besluit van de Westeuropese Unie (WEU) en de NAVO om vlooteenheden naar de Adriatische Zee te sturen. “Wij zijn ingenomen met dit besluit om, hetzij in WEU-verband, hetzij in NAVO-verband uitvoering van sancties tegen Servië af te dwingen”, aldus J. de Hoop Scheffer (CDA). Hij vindt dat Nederland daarin een bijdrage moet leveren. De PvdA meent dat ook Nederland een schip moet sturen. “Wij hopen dat verhoging van de druk op Servië tot resultaten zal leiden”, aldus fractiewoordvoerder G. Valk.

De NAVO besloot vanochtend om met een marine-eskader deel te nemen aan de operaties in de Adriatische Zee en zal, aldus secretaris-generaal Wörner, “optreden in samenwerking en coördinatie met vlooteenheden van de WEU”. De Hoof Scheffer wijst erop dat in NAVO-verband de commandostructuur duidelijk is en Nederland zonder moeite kan deelnemen aan de operaties om de VN-sancties tegen Servië af te dwingen. Hij vindt het wel wenselijk dat ook de Verenigde Staten aan de operaties meedoen. In WEU-verband moeten echter eerst afspraken worden gemaakt over de commandostructuur.

Ook de fractiespecialist van de VVD, F. Weisglas, steunt het besluit om een vlooteenheid in de Adriatische Zee te sturen, al vindt hij wel dat dit het best in NAVO-verband kan plaatshebben. “Wat is de WEU? Die organisatie heeft geen commandostructuur. De NAVO staat garant voor interne samenwerking, en ik vind het wat krampachtig om te bewijzen dat de WEU iets voorstelt”.