Tunesië: proces tegen 279 fundamentalisten

TUNIS, 10 JULI. In Tunis is gisteren voor een militaire rechtbank een massaal proces begonnen tegen 171 islamitische fundamentalisten, die ervan worden beschuldigd een poging tot een staatsgreep te hebben ondernomen.

Vandaag moesten nog eens 108 andere fundamentalisten zich verantwoorden voor poging tot moord. In totaal ontbreken 44 van de verdachten omdat ze nog voortvluchtig zijn. Tientallen fundamentalisten hangt de doodstraf boven het hoofd.

Het is het grootste proces tegen fundamentalisten in een Noordafrikaans land sinds vele jaren en de overige staten in de regio, die zelf ook worstelen met de kwestie van het fundamentalisme, zullen het verloop nauwlettend in de gaten houden.

De aangeklaagden kwamen gisteren de overvolle rechtszaal in Tunis binnen onder het roepen van de kreet "God is groot'. Onder de verdachten bevinden zich zeker vijftig politie-agenten, soldaten en douane-functionarissen. De meesten van hen werden begin vorig jaar gearresteerd.

De circa honderd advocaten, die bij de zaak betrokken zijn, verzochten om een verslag van het proces. Op grond daarvan krijgen ze het recht om hun cliënten te bezoeken, wat velen van hen tot dusverre niet konden doen en om de dossiers over de aanklachten tegen hun cliënten in te zien.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn verschillende verdachten tijdens hun gevangenschap gemarteld. Negen mensen zouden hierbij al zijn overleden. Ook Westerse regeringen hebben hun bezorgdheid geuit over de behandeling van de gevangen fundamentalisten. (AFP, AP)