Spierscheuring maakt eind aan loopbaan van tienkamper Thompson

DEN HAAG, 10 JULI. Daley Thompson, de Engelse wereldrecordhouder op de tienkamp, heeft zijn carrière beëindigd. De Olympische kampioen van 1980 en 1984 deed gisteren in Londen een laatste vergeefse poging het vereiste totaal van 7850 punten voor deelneming aan de Olympische Spelen te halen. Die poging duurde welgeteld vijf seconden.

Op de 100 meter, het eerste onderdeel van de tienkamp die door de Engelse bond speciaal was georganiseerd op het sportcentrum Crystal Palace in Londen, scheurde Thompson, 21 dagen voor zijn 34ste verjaardag, een spier in het rechter bovenbeen. Hij viel voorover naast de baan en werd even later hinkend weggeleid door trainer Frank Dick en een fysiotherapeut.

Dertig betalende toeschouwers en een groepje schoolkinderen waren getuige van het droeve einde van een sportieve loopbaan, waarin Thompson twee Olympische (1980 en 1984), een mondiale (1983), twee Europese (1982 en 1986) en drie Britse Gemenebest-titels (1978, 1982 en 1986) op de tienkamp behaalde. Daarnaast was hij in 1977 ook Europees kampioen bij de junioren.

De laatste maal dat Thompson een tienkamp kon afmaken, was vier jaar geleden in Seoul, waar hij als vierde eindigde. In 1976 nam de Brit in Montreal voor de eerste maal deel aan de Olympische Spelen. Hij eindigde toen als achttienjarige op de achttiende plaats. In 1984 vestigde hij in Los Angeles met 8847 punten een wereldrecord, dat nog steeds niet verbeterd is..

Afgelopen weekeinde deed Thompson in Trondheim een vergeefse poging de eis van 7850 punten te halen. Hij staakte zaterdag al na vier onderdelen zijn pogingen in de koude Noorse plaats.

De omstandigheden leken op Crystal Palace ideaal. Het was warm en windstil. Aan de 100 meter gingen drie valse starts vooraf, waarvan één door Thompson veroorzaakt. Thompson was met zijn trainingsmakker Eric Hollingworth bij de vierde start snel weg maar greep na vijf seconden naar zijn rechterbeen.

Coach Dick had het allemaal uitstekend voorbereid. De afsluitende 1500 meter van de tienkamp waarin Daley Thompson zijn vijfde Olympische startbewijs zou veroveren, moest plaats vinden tijdens de Grand Prix-wedstrijd, die vandaag op de baan van Crystal Palace wordt gehouden. De verwachte 16.500 toeschouwers zouden dan de beste Engelse allround-atleet een staande ovatie kunnen geven.

Thompson keerde na behandeling op de baan terug. “Dit is het einde van mijn internationale carrière. Wat vandaag gebeurd is, beschouw ik niet als een mislukking. Als ik het niet zou hebben geprobeerd, was het een mislukking geweest. Toen ik uit Noorwegen terugkwam, geloofde ik er al niet echt meer in. Ik had mijn afscheidsmaaltje fish and chips, wat ik de laatste tijd niet meer heb gegeten, al genomen. De afgelopen dagen ben ik zeker door twee-of driehonderd mensen op straat aangesproken, die mij ervan probeerden te overtuigen het nog een keer te proberen. Daardoor was ik bijzonder getroffen. De mensen moeten toch van mij hebben gehouden.”

Thompson, gehuwd en vader van twee kinderen, was er niet van onder de indruk dat zo weinig mensen zijn afscheid hadden gezien. “De cirkel is rond. Bij mijn eerste vijf tienkampen als teenager waren er nooit meer dan vijftig toeschouwers.”

In zijn schitterende loopbaan verbeterde Daley Thompson vier maal het wereldrecord 1980 (8622 punten), 1982 (8704 en 8743) en 1984 (8847). Daarvoor vestigde hij ook vier maal het wereldrecord voor junioren scherper.

Door het definitief wegvallen van Thompson is de Olympische tienkamp opnieuw van een 'ster' beroofd. Naast de wereldrecordhouder ontbreekt met Dan O'Brien ook de wereldkampioen. De Amerikaan miste eind vorige maand bij de selectiewedstrijden in New Orleans terwijl hij op weg was naar een nieuw wereldrecord, de aanvangshoogte bij het polsstokhoogspringen en kwalificeerde zich niet voor Barcelona. Met Christian Schenk ontbreekt ook de Olympisch kampioen van Seoul. De Duitser slaagde er door een elleboogblessure niet in zich te kwalificeren. Ook de wereldkampioen van 1987 (Rome), de Duitser Torsten Voss, haalde de kwalificatie-eis voor Barcelona niet. (ANP)