Spaarbank SNS aast op Volksbank

De op één na grootste spaarbankgroep van Nederland, de SNS Groep, heeft bekendgemaakt dat met de eigenaar van de Centrale Volksbank, de Reaal Groep, wordt onderhandeld over een overname van die bankinstelling door SNS.

De aankondiging komt ongeveer twee weken nadat een soortgelijk overleg van Reaal met de grootste spaarbankgroep van Nederland, VSB, was stukgelopen.

Reaal-dochter CVB heeft 28 eigen landelijk gespreide kantoren en 622 agentschappen, met de nadruk op Oost- en Zuid-Nederland. Het netwerk van CVB is daarmee fijnmaziger dan dat van SNS met 228 kantoren, 11 kassierschappen en 168 geldautomaten in Nederland. Op basis van balanscijfers is de SNS Groep met een balanstotaal van 12,7 miljard gulden viermaal groter dan CVB. Indien de overname slaagt zal SNS de omvang van de VSB Groep - die onlangs de Haagse Nutsspaarbank overnam en daarmee op een balanstotaal van 23 miljard gulden komt - evenwel nog niet overtreffen.

De Reaal Groep werd vorig jaar gevormd uit twee verzekeraars, de Centrale en Concordia, alsmede drie bankinstellingen die alle aan de vakcentrales zijn gelieerd. De verzekeringsbedrijven kwamen tot een redelijk vlotte integratie, maar bij de samengevoegde banken (Hollandse Koopmansbank, Algemene Spaarbank Nederland en Centrale Volksbank), wil dat maar niet gelukken. Intussen blijkt de Reaal Groep bereid te zijn de CVB te laten gaan terwijl de positie van de slecht renderende Hollandse Koopmansbank wordt heroverwogen.