Rabobank schrapt 2.500 functies

ROTTERDAM, 10 JULI. De Rabobank denkt de komende drie jaar meer dan 170 miljoen gulden te besparen op de verwerkingsprocessen bij de aangesloten banken. Dit zou een verlies van 2.500 arbeidsplaatsen betekenen. De Rabobank stelt dat dit verlies door natuurlijk verloop kan worden opgevangen. Gedwongen ontslagen sluit de bank uit.

De afgelopen maanden hebben de Rabobank en het organisatie- adviesbureau McKinsey een onderzoek uitgevoerd bij vijf plaatselijke Rabobanken. Aan de hand van de onderzoeksresultaten verwacht de Rabobank 170 miljoen gulden te besparen door aanpassingen in procedures en automatisering en centralisatie van de verwerkingsprocessen van bankgiro's. Voorwaarde is dat alle aangesloten banken de voorstellen tot verbetering overnemen.

Tot oktober worden de voorstellen getest bij vijf Rabobanken in Nijmegen, Tilburg, Breda, Zeist en Epe-Vaassen. Daarna zullen de centrale directie en de plaatselijke banken een definitief besluit nemen over het invoeren van de diverse maatregelen.

De Dienstenbond FNV verwacht ook dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Het natuurlijk verloop binnen het concern is 7 procent per jaar. De bonden en de directie hebben de afgelopen weken een richtlijn voor het sociaal plan opgesteld. In het najaar zullen zowel de plaatselijke banken als de vakbondsleden zich over dit plan uitspreken. Bestuurder M. Drijver van de Dienstenbond FNV zei vanochtend te verwachten dat in toekomst nog meer banen bij de Rabobank zullen verdwijnen. “Wij houden rekening met duizenden arbeidsplaatsen.” Daarnaast zou ook de inhoud van een aantal functies een grondige verandering ondergaan.