Opsteker voor ING: BBL-bankiers in verzet

ROTTERDAM, 10 JULI. Driehonderd directeuren van de Belgische Bank Brussel Lambert hebben de strijd aangebonden met de grootaandeelhouder van de bank, Albert Frére. Frére wil niet dat de Internationale Nederlanden Groep (ING) met de Belgische bank zal samenwerken. De directeuren hebben een petitie aangebonden aan het bestuur van Bank Brussel Lambert waarin zij zich voorstander tonen van internationale samenwerking, zoals Internationale Nederlanden heeft voorgesteld. Dit hebben directieleden van BBL toegegeven. Maar de bankdirectie wil de brief zelf niet prijsgeven.

Albert Frère zegt zelf een "Belgische verankering' van Bank Brussel Lambert na te streven. Hij wil daarom een pakket slijten aan Banque International à Luxembourg en daarmee de weg vrij maken voor een samenwerking met de Belgische bank, Gemeentekrediet. De directeuren zeggen echter niet in een Belgische verankering te geloven. Volgens de brief zal dit leiden tot een groot banenverlies.

Naar verluidt zijn veel directeuren bang dat Frère onder het mom van het behoud van de bank voor België zijn aandelenpakket doorsluist naar het kamp van de Franse belager, de verzekeraar UAP. Een manoeuvre, die de Vlamingen kennen uit de strijd om het grootste Belgische concern, de Generale Maatschappij. Toen werd de macht gegeven aan het Franse Suez om af te komen van "Eurostrateeg' Carlo de Benedetti. Daarmee is de Generale nu in feite een Franse dochter, terwijl vòòr de strijd met De Benedetti de meerderheid in Vlaamse handen was.

Op 15 juli komt het bestuur van Bank Brussel Lambert bijeen om een advies te geven over de verkoop van het pakket aandelen van Frère aan Banque Internationale à Luxembourg. Met de petitie wil het kader extra druk uitoefenen op een negatief advies.

Volgens een woordvoerder van de bank kan het bestuur de transactie van aandelen van Albert Frère volgende week niet voorkomen. De Belgische Centrale Bank heeft in een protocol over de autonomie van het bankbestuur alleen adviesrecht gegeven. De directie van Bank Brussel Lambert verwacht daarom pas in het najaar duidelijkheid over de machtsverhoudingen binnen de bank, omdat Frère dan zijn strategische pakket moet hebben verkocht.

Het directiecomité, het equivalent van de raad van bestuur, verzamelt intussen zelf ook argumenten voor samenwerking met Internationale Nederlanden. Zo heeft het Crédit Suisse First Boston ingeschakeld voor advies. Volgens Bank Brussel Lambert is het advies strikt vertrouwelijk, maar volgens bronnen rond de bank is het rapport een aanbeveling voor samenwerking met Internationale Nederlanden.

    • WABE van ENK